Ciasto orzechowe z polewą
1. Banany obieramy, kroimy na paski i miksujemy na purée. Orzechy siekamy. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy jaja, mieszamy.
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy maślano-jajecznej razem z cynamonem, mlekiem i szczyptą soli. Na koniec łączymy z bananowym purée i garścią orzechów, mieszamy. Pozostałe orzechy odstawiamy.
2. Podłużną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy około 75 minut w 175ºC. Pół godziny później blachę przykrywamy folią aluminiową, by ciasto za bardzo się nie spiekło.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 20 minut w blasze. Następnie wyjmujemy ciasto, przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3. Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Powstałą polewą dekorujemy wierzch ciasta i posypujemy pozostałymi orzechami. Odstawiamy, by dobrze zastygła. Ciasto dzielimy na porcje i podajemy do kawy lub herbaty.
Zobacz również: