Reklama

Ciasto orzechowe z polewą

Składniki na 14 porcji

  • 150 g orzechów włoskich
  • 2 jaja
  • 2 szklanki mąki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 banany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 100 g masła
  • łyżeczka cynamonu
  • 125 ml mleka
  • 100 g czekolady
  • szczypta soli

1. Banany obieramy, kroimy na paski i miksujemy na purée. Orzechy siekamy. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy jaja, mieszamy.

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy maślano-jajecznej razem z cynamonem, mlekiem i szczyptą soli. Na koniec łączymy z bananowym purée i garścią orzechów, mieszamy. Pozostałe orzechy odstawiamy.

2. Podłużną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy do niej ciasto i wyrównujemy wierzch. Pieczemy około 75 minut w 175ºC. Pół godziny później blachę przykrywamy folią aluminiową, by ciasto za bardzo się nie spiekło.

Reklama

Wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 20 minut w blasze. Następnie wyjmujemy ciasto, przekładamy na metalową kratkę i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

3. Czekoladę dzielimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Powstałą polewą dekorujemy wierzch ciasta i posypujemy pozostałymi orzechami. Odstawiamy, by dobrze zastygła. Ciasto dzielimy na porcje i podajemy do kawy lub herbaty.

Zobacz również:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy