Składniki:
300 g czerwonej porzeczki
50 g masła
Szczypta soli
125 g maki
3 jaja
6 płatów żelatyny
500 g jogurtu naturalnego
50 g cukier
2 opakowania cukru waniliowego
250 g śmietany
1 łyżka cukru pudru
1/8 litra wody zagotować z masłem i solą. Dodać mąkę i szybko mieszać, aż ciasto uformuje się w kulę i będzie odchodzić od ścianek naczynia. Przełożyć do miski i studzić ok 10-15 minut. Rozgrzać piekarnik do 225 st. C. na dnie ustawić pojemnik z wodą. Do ciasta kolejno dodawać jajka. Masę nakładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i piec 15-50 minut.
Żelatynę namoczyć. Jogurt zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym, połączyć (stopniowo) z roztopioną żelatyną. Krem odstawić na 15-20 minut w chłodne miejsce. Śmietanę ubić i odstawić w chłodne miejsce. Kiedy krem zacznie tężeć, dodać bitą śmietanę. Ciasto pociąć na 3 pasy, przekładać kremem i porzeczkami.
Zobacz też: