Ciasto po meksykańsku
Oryginalny pomysł na meksykańskie danie na ciepło. Warto docenić kuchnię meksykańską, ponieważ jest znana na całym świecie i w wielu państwa widać jej ubogacający wpływ na kuchnię lokalną (np. przeniknięcie kukurydzy do wielu dań europejskich).

Składniki
- 2 papryczki chili
- 6 cebulek dymek
- oliwa
- 2 jajka
- 35 dag kukurydzy
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pół szklanki śmietany
- szklanka mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag żółtego sera
- sól
- pieprz
- tłuszcz i mąka do formy
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj drobno posiekane cebule i kawałki papryczki chili.
Całość podsmaż kilka minut i przełóż do misy. Usmaż kukurydzę z pietruszką i dodaj do przestudzonych warzyw.
Jajka połącz ze śmietaną i z warzywami w misie. Wsyp mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i 3/4 startego sera. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.
Okrągłą formę natłuść i wysyp mąką. Wyłóż masę kukurydzianą i posyp resztą startego żółtego sera.
Piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 35 minut.
Zobacz także: