Reklama

Ciasto pomarańczowe

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 7 i wiecej osób

Składniki

  • 2 sztuki pomarańcze ugotowane w całości przez 2 h
  • 30 dag mielone migdały
  • 6 sztuk jajka
  • 25 dag cukier
  • pomarańczowy olejek do ciasta
  • 1 łyżka proszek do pieczenia

Piekarnik rozgrzać do 160-180 stopni C. Zmiksować ostudzone, ugotowane pomarańcze. Ubić 6 żółtek z cukrem pudrem i olejkiem pomarańczowym. Połączyć z owocami, dodać migdały i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ubić na sztywną pianę białka jajek i dodać do masy. Piec przez godzinę.

Można udekorować konfiturami, świeżymi owocami i listkami mięty albo na wierzchu rozsmarować pyszny krem własnej roboty i własnego pomysłu.

Wydawnictwo Literackie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy