Reklama

​Ciasto-posypka ze śliwkami

Czas przyrządzenia: ok 2 godzin
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 175 g masła
  • 1,2 kg śliwki
  • 400 g mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 150 g masy marcepanowej
  • jajko
  • 75 g brązowego cukru
  • 175 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 op. cukru waniliowego

Pokrusz masę marcepanową. W misce umieść: mąkę, jajko, sól, cukier waniliowy, cukier, masło w płatkach i marcepan. Wyrabiaj najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Śliwki wypestkuj.

Okrągłą blachę do pizzy (32 cm) wyłóż papierem do pieczenia, nałóż 2/3 ciasta-posypki i mocno dociśnij. Posyp bułką tartą, nałóż śliwki i pozostałą posypkę oraz posyp cukrem brązowym.

Piecz w 200 st. C przez 50 minut. W razie potrzeby przykryj po 35 minutach. Podawaj z bitą śmietaną.

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy