Ciasto-posypka ze śliwkami

Składniki
- 175 g masła
- 1,2 kg śliwki
- 400 g mąki
- 2 łyżki bułki tartej
- 150 g masy marcepanowej
- jajko
- 75 g brązowego cukru
- 175 g cukru
- szczypta soli
- 1 op. cukru waniliowego
3-4 osób
Pokrusz masę marcepanową. W misce umieść: mąkę, jajko, sól, cukier waniliowy, cukier, masło w płatkach i marcepan. Wyrabiaj najpierw za pomocą robota kuchennego, a następnie ręcznie. Śliwki wypestkuj.
Okrągłą blachę do pizzy (32 cm) wyłóż papierem do pieczenia, nałóż 2/3 ciasta-posypki i mocno dociśnij. Posyp bułką tartą, nałóż śliwki i pozostałą posypkę oraz posyp cukrem brązowym.
Piecz w 200 st. C przez 50 minut. W razie potrzeby przykryj po 35 minutach. Podawaj z bitą śmietaną.