Ciasto rabarbarowe z winną nutą
Bardzo proste i smaczne. Rabarbar można częściowo zastąpić truskawkami.
Składniki: 1 kg rabarbaru, 25 dag masła, 30 dag cukru, 6 jajek, 2 żółtka, 50 dag mąki, 1 torebka proszku do pieczenia, 1 torebka budyniu waniliowego (na 500 ml mleka), 100 ml mleka, tłuszcz do formy, cukier puder do posypania.
Rabarbar oczyścić, opłukać, pokroić na kawałki trzycentymetrowej długości. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Kolejno dodawać jajka i żółtka.
Mąkę wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia i proszkiem budyniowym. Wsypywać porcjami do ucieranej masy, na przemian wlewać mleko. Całość dobrze utrzeć mikserem. Blachę o wymiarach 32x38 cm posmarować tłuszczem.
Na spodzie blachy rozsmarować przygotowane ciasto piaskowe. Ułożyć kawałki rabarbaru, formując dekoracyjny wzorek w kratkę. Placek wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 25-30 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.