Ciasto tortowe z wiśniami
Szukasz pomysły na efektowny, ale łatwy w przygotowaniu deser? Polecamy przepis na obłędne ciasto tortowe z wiśniami i galaretką.
Składniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 duże kubki śmietany 30 proc.
- 6 łyżeczek żelatyny
- 50 dag wiśni
- 2 opak. czerwonej galaretki
Sposób przygotowania:
1. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia, odstawić. Białka ubić. Dodawać cukier, ubijając, następnie mąkę i żółtka. Zmiksować, wylać na prostokątną blachę wyłożoną pergaminem, wyrównać. Piec 25 min w temp. 180°C. Wystudzony biszkopt pokroić na 3 części.
2. Przygotować galaretkę, używając o połowę mniej wody, niż zaleca instrukcja na opakowaniu.
3. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzać, aż się rozpuści, wystudzić. 4 Śmietanę ubić z cukrem, dodać żelatynę, wymieszać. Przełożyć kremem blaty biszkoptu, ostatni też posmarować. Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie, zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Zobacz także: