Ciasto ucierane w czekoladzie
Zamiast mielonych migdałów możesz użyć wiórków kokosowych.
1. Rodzynki namaczamy w rumie przez co najmniej 30 minut, odcedzamy.
2. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kremową, puszystą masę. Stopniowo łączymy z jajami. Następnie dodajemy na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały, mieszamy. Rodzynki przesypujemy mąką i dodajemy do masy, mieszamy. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy ok. 60 minut w 180ºC. Ciasto studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stopniowo dodając mleko, aby polewa nie była zbyt gęsta. Kiedy przestygnie, smarujemy nią dość grubo wierzch ciasta. Polewa powinna spływać po bokach.
4. Ciasto kroimy na porcje i podajemy z aromatyczną kawą lub herbatą.