Reklama

Ciasto ucierane w czekoladzie

Zamiast mielonych migdałów możesz użyć wiórków kokosowych.

Składniki

  • 100 g rodzynek
  • 4 łyżki rumu
  • 175 g masła
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • 175 g cukru
  • 225 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g czekolady
  • 50 ml mleka

1. Rodzynki namaczamy w rumie przez co najmniej 30 minut, odcedzamy.

2. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na kremową, puszystą masę. Stopniowo łączymy z jajami. Następnie dodajemy na przemian przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mielone migdały, mieszamy. Rodzynki przesypujemy mąką i dodajemy do masy, mieszamy. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy ciasto, wyrównujemy i pieczemy ok. 60 minut w 180ºC. Ciasto studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach.

Reklama

3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, stopniowo dodając mleko, aby polewa nie była zbyt gęsta. Kiedy przestygnie, smarujemy nią dość grubo wierzch ciasta. Polewa powinna spływać po bokach.

4. Ciasto kroimy na porcje i podajemy z aromatyczną kawą lub herbatą.

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy