Ciasto ucierane z gruszkami i imbirem
Jesienne wypieki- puszyste, delikatne w smaku, z lekko winnym akcentem. Łatwe w wykonaniu. Polecamy do poobiedniej kawy.
Sposób przygotowania:
1. Utrzyj 2/3 Kasi z brązowym cukrem na puszystą masę. Ucierając, dodawaj po 1 jajku. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i partiami dokładaj do ucieranej masy.
2. Tortownicę o śr. 26 cm wysmaruj resztą Kasi i obsyp bułką tartą. Przelej do niej ciasto. Gruszki obierz, usuń gniazda nasienne. Pokrój na ćwiartki, ponacinaj lekko wzdłuż i od razu skrop sokiem z cytryny. Ułóż je na cieście wokoło rantu, lekko je wciskając. Posyp imbirem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C. Piecz przez ok. 50 minut. Wystudź. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także: