Ciasto ucierane ze śliwkami
Ciasto zyska na smaku, jeśli połowę mąki zastąpisz zmielonymi orzechami. Możesz dodać aromat rumowy lub migdałowy.
Przygotowanie:
Owoce umyć, podzielić na połówki, wypestkować, odstawić. Jajka umyć, białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać porcjami miękką margarynę, mleko, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Idealnie gładkie ciasto delikatnie połączyć z białkami ubitymi na sztywno ze szczyptą soli. 2 Ciasto wylać na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą blachę o wymiarach 23x37cm. Na wierzchu rozłożyć połówki śliwek, lekko wciskając owoce w ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 50-65 min. Gdy boki ciasta zaczną odchodzić od blachy, a patyczek wsadzony w jego środek będzie suchy, wypiek gotowy. Przed podaniem posypać obficie pudrem.
Zobacz także: