Ciasto Upadłego Anioła (Fallen Angel Cake)
Oto ciasto, w obliczu którego nawet anioł by zgrzeszył. Unikalny i wyrafinowany smak sosu malinowego w połączeniu z niebiańskim smakiem i delikatną konsystencją biszkoptowego anielskiego ciasta, a wszystko to otulone chmurką przypieczonej bezy z rumem.
1. Sos malinowy: wrzuć maliny i cukier do rondelka i gotuj na wolnym ogniu około 15 minut. Dodaj bazylię i sok z limonki, po czym odstaw do lodówki do schłodzenia. 2. Beza: do rondelka wlej 1/2 szklanki wody i 1/4 szklanki rumu, doprowadź do wrzenia. Cały czas mieszając, wsyp 1 szklankę cukru. Użyj pędzelka zamoczonego w wodzie, żeby usunąć drobinki cukru zgromadzone na bokach rondelka. Włóż do syropu termometr cukierniczy.
3. Do miski wbij 8 białek i ubijaj mikserem na średniej prędkości aż powstanie piana. Powoli wsyp 1/2 szklanki cukru i ubij do stanu luźniej białej piany.
4. Kiedy syrop osiągnie 115°C, zdejmij go z ognia. Ustaw mikser na wyższą prędkość i powoli wlej syrop do białek. Ubijaj, aż otrzymasz lśniącą, luźną pianę.
5. Łączenie składników: Połóż anielskie ciasto (lub biszkopt) na tacy albo podstawce i polej syropem malinowym z wierzchu, aby nadmiar spłynął do środka. Ubitą pianę rozprowadź równo po całej powierzchni ciasta. Użyj szpatułki, jeśli chcesz ją jakoś specjalnie uformować. Przed podaniem użyj palnika kuchennego, żeby opiec bezę.
Przepis: Geoffrey Zakarian
Polsat Food Network
Pamiętaj, że palnik kuchenny jest niezwykle niebezpieczny. Trzymaj go z dala od ciepła, otwartego ognia i nie zostawiaj na słońcu. Używaj tylko w dobrze wentylowanym pomieszczeniu. W celu podpalenia palnika połóż go na płaskiej, stabilnej powierzchni tak, by płomień był skierowany od Ciebie. Najpierw zapal zapałkę lub zapalniczkę, a później odkręć zawór gazu. Po zapaleniu się płomienia zgaś zapalniczkę bądź zapałkę. Zawsze porządnie zakręcaj zawór gazu po zakończonej pracy. Dzieci nie powinny używać palnika kuchennego bez kontroli dorosłych.