Ciasto wiśniowe
Składniki
- 1 kg wiśnie
- 7 dag cukier puder
- jajko
- 1 kg ser homogenizowany waniliowy
- 13 dag zimne masło
- 3 łyżki żelatyna
- 0,5 l sok wiśniowy
- 25 dag mąka
- szczypta sól
Mąkę i cukier przesiać na stolnicę, wymieszać, dodać masło i posiekać. Zagnieść z jajkiem i szczyptą soli. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 h.
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nasmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blaszkę. Ponakłuwać widelcem i piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku ok. 15 min., przestudzić. Wiśnie umyć, osuszyć, oszypułkować, część zostawić do dekoracji. Sok wiśniowy zagotować, rozprowadzić w nim połowę żelatyny i włożyć wiśnie, odstawić do ostygnięcia.
Jak będzie się już ścinał, wylać na przestudzone kruche ciasto. Wstawić do lodówki, aby zastygły. Serek waniliowy połączyć z rozpuszczoną w minimalnej ilości pozostałą żelatyną i wylać na wiśnie. Wstawić do lodówki na min. 1 h. Podawać udekorowane pozostawionymi wiśniami.