Ciasto z bananów? Czemu nie!
Ciasto bananowe z posypką zagościło na polskich stołach. To silna konkurencja dla sernika.
Masło rozpuszczamy, studzimy. Przesiewamy szklankę mąki, dodajemy sześć łyżek cukru, kakao, mieszamy. Dodajemy masło i żółtko, mieszamy ręcznie, by powstała kruszonka. Zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki.
Banany obieramy i kroimy w cienkie plastry. Miętowe czekoladki siekamy na mniejsze kawałki. Pozostałą mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, olej słonecznikowy, maślankę, plasterki bananów, dwa jaja i całość miksujemy, aż składniki się połączą.
Prostokątną blaszkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy 1/3 ciasta, układamy na niej posiekane czekoladki miętowe i wykładamy resztę ciasta, wyrównujemy. Wierzch posypujemy kruszonką i pieczemy godzinę w 175ºC.
Ciasto studzimy w blaszce około 15 minut, a następnie wyciągamy z formy, przekładamy na metalową kratkę, by całkowicie ostygło. Oprószamy odrobiną kakao. Kroimy na porcje i podajemy do kawy lub herbaty.
Zobacz także: