Ciasto z bananów? Czemu nie!

Ciasto bananowe z posypką zagościło na polskich stołach. To silna konkurencja dla sernika.

Banany nie powinny być dojrzałe. Wybieraj te, bez plam na skórce
Banany nie powinny być dojrzałe. Wybieraj te, bez plam na skórce123RF/PICSEL

Masło rozpuszczamy, studzimy. Przesiewamy szklankę mąki, dodajemy sześć łyżek cukru, kakao, mieszamy. Dodajemy masło i żółtko, mieszamy ręcznie, by powstała kruszonka. Zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. 

Banany obieramy i kroimy w cienkie plastry. Miętowe czekoladki siekamy na mniejsze kawałki. Pozostałą mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, olej słonecznikowy, maślankę, plasterki bananów, dwa jaja i całość miksujemy, aż składniki się połączą. 

Prostokątną blaszkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy 1/3 ciasta, układamy na niej posiekane czekoladki miętowe i wykładamy resztę ciasta, wyrównujemy. Wierzch posypujemy kruszonką i pieczemy godzinę w 175ºC. 

Ciasto studzimy w blaszce około 15 minut, a następnie wyciągamy z formy, przekładamy na metalową kratkę, by całkowicie ostygło. Oprószamy odrobiną kakao. Kroimy na porcje i podajemy do kawy lub herbaty.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • łyżka kakao
  • 75 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 dojrzałe banany
  • 100 g czekoladek miętowych
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 3/4 szklanki maślanki

Zobacz także: 

Teatr Kamienica ma już 10 lat!Styl TV
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas