Reklama

Ciasto z bananów? Czemu nie!

Ciasto bananowe z posypką zagościło na polskich stołach. To silna konkurencja dla sernika.

Masło rozpuszczamy, studzimy. Przesiewamy szklankę mąki, dodajemy sześć łyżek cukru, kakao, mieszamy. Dodajemy masło i żółtko, mieszamy ręcznie, by powstała kruszonka. Zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki. 

Banany obieramy i kroimy w cienkie plastry. Miętowe czekoladki siekamy na mniejsze kawałki. Pozostałą mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Dodajemy pozostały cukier, cukier waniliowy, olej słonecznikowy, maślankę, plasterki bananów, dwa jaja i całość miksujemy, aż składniki się połączą. 

Prostokątną blaszkę smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką. Przekładamy 1/3 ciasta, układamy na niej posiekane czekoladki miętowe i wykładamy resztę ciasta, wyrównujemy. Wierzch posypujemy kruszonką i pieczemy godzinę w 175ºC. 

Ciasto studzimy w blaszce około 15 minut, a następnie wyciągamy z formy, przekładamy na metalową kratkę, by całkowicie ostygło. Oprószamy odrobiną kakao. Kroimy na porcje i podajemy do kawy lub herbaty.

Reklama

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 jaja
  • łyżka kakao
  • 75 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 dojrzałe banany
  • 100 g czekoladek miętowych
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • 3/4 szklanki maślanki

Zobacz także: 


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy