Ciasto z fistaszkami
Smakowite ciasto fistaszkowe z lukrem to wyśmienity sposób na umilenie sobie leniwego popołudnia.
Składniki
- 5 jajek
- szczypta soli
- ¾ szklanki cukru
- 125 ml oleju arachidowo-rzepakowego
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g orzeszków ziemnych niesolonych
- skórka otarta z cytryny
do dekoracji
- lukier sok z cytryny, kieliszek rumu, cukier puder
- garść orzeszków ziemnych
Przepis pochodzi z 331. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek. Dorzucić szczyptę soli. Ubić i utrwalić cukrem. Stopniowo, po jednym, dodać żółtka. Cienkim strumieniem wlać olej, cały czas miksując.
Wsypać drobno prażone i posiekane orzeszki. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Uperfumować skórką cytrynową. Wymieszać.
Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (średnica 24-25 cm). Wyrównać i wstawić na ok. 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.Po upieczeniu wystudzić. Udekorować lukrem oraz prażonymi orzeszkami (można użyć fistaszków solonych).