Reklama

Ciasto z fistaszkami

Smakowite ciasto fistaszkowe z lukrem to wyśmienity sposób na umilenie sobie leniwego popołudnia.

Składniki

  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • 125 ml oleju arachidowo-rzepakowego
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g orzeszków ziemnych niesolonych
  • skórka otarta z cytryny

Składniki do dekoracji

  • lukier sok z cytryny, kieliszek rumu, cukier puder
  • garść orzeszków ziemnych

Przepis pochodzi z 331. odcinka programu "Ewa gotuje".

Sposób przygotowania:

Białka oddzielić od żółtek. Dorzucić szczyptę soli. Ubić i utrwalić cukrem. Stopniowo, po jednym, dodać żółtka. Cienkim strumieniem wlać olej, cały czas miksując.

Wsypać drobno prażone i posiekane orzeszki. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Uperfumować skórką cytrynową. Wymieszać.

Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą (średnica 24-25 cm). Wyrównać i wstawić na ok. 50 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C.Po upieczeniu wystudzić. Udekorować lukrem oraz prażonymi orzeszkami (można użyć fistaszków solonych).

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy