Ciasto z galaretką brzoskwiniową na ciemnym spodzie
Aksamitny deser z brzoskwiniami i kremem w roli głównej będzie idealnym dopełnieniem do popołudniowej herbaty.
Składniki
na spód
- po pół szklanki mleka i śmietany
- 50 g czekolady
- jajko
- 2/3 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- szklanka mąki
- 2 łyżki kakao
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
na krem
- 1/2 l mleka
- budyń waniliowy
- 200 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
na wierzch
- 2 galaretki brzoskwiniowe
- 3 brzoskwinie
Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzej i wrzuć czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści.
2. Jajko utrzyj z cukrem. Dodaj olej, śmietanę i mleko czekoladowe. Całość zmiksuj. l Dosyp mąkę, kakao i proszek. Wymieszaną masę przelej do formy (25 x 25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto ok. pół godziny w temperaturze 160°C.
3. Do rondla wlej mleko (zostaw pół szklanki) i podgrzej z cukrem. Pozostawioną resztę wymieszaj z proszkiem budyniowym i mąkami. Dolej do gotującego się mleka. Gdy zgęstnieje, utrzyj starannie z zimnym masłem. Nałóż krem na czekoladowy spód.
Zobacz także: