Reklama

Ciasto z galaretką brzoskwiniową na ciemnym spodzie

Aksamitny deser z brzoskwiniami i kremem w roli głównej będzie idealnym dopełnieniem do popołudniowej herbaty.

Składniki na spód

  • po pół szklanki mleka i śmietany
  • 50 g czekolady
  • jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 1/2 l mleka
  • budyń waniliowy
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej

Składniki na wierzch

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 3 brzoskwinie

Sposób przygotowania:

1. Mleko podgrzej i wrzuć czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści. 

2. Jajko utrzyj z cukrem. Dodaj olej, śmietanę i mleko czekoladowe. Całość zmiksuj. l Dosyp mąkę, kakao i proszek. Wymieszaną masę przelej do formy (25 x 25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto ok. pół godziny w temperaturze 160°C. 

3. Do rondla wlej mleko (zostaw pół szklanki) i podgrzej z cukrem. Pozostawioną resztę wymieszaj z proszkiem budyniowym i mąkami. Dolej do gotującego się mleka. Gdy zgęstnieje, utrzyj starannie z zimnym masłem. Nałóż krem na czekoladowy spód.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy