Ciasto z galaretką brzoskwiniową na ciemnym spodzie

Aksamitny deser z brzoskwiniami i kremem w roli głównej będzie idealnym dopełnieniem do popołudniowej herbaty.

Wybieraj okazy brzoskwini, które będą dość miękkie, ale nie obite. Takie owoce smakują najlepiej i dopełniają nasze wypieki
Wybieraj okazy brzoskwini, które będą dość miękkie, ale nie obite. Takie owoce smakują najlepiej i dopełniają nasze wypieki123RF/PICSEL

Składniki

na spód

  • po pół szklanki mleka i śmietany
  • 50 g czekolady
  • jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki oleju
  • szklanka mąki
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

na krem

  • 1/2 l mleka
  • budyń waniliowy
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej

na wierzch

  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • 3 brzoskwinie

Sposób przygotowania:

1. Mleko podgrzej i wrzuć czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści.

2. Jajko utrzyj z cukrem. Dodaj olej, śmietanę i mleko czekoladowe. Całość zmiksuj. l Dosyp mąkę, kakao i proszek. Wymieszaną masę przelej do formy (25 x 25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto ok. pół godziny w temperaturze 160°C.

3. Do rondla wlej mleko (zostaw pół szklanki) i podgrzej z cukrem. Pozostawioną resztę wymieszaj z proszkiem budyniowym i mąkami. Dolej do gotującego się mleka. Gdy zgęstnieje, utrzyj starannie z zimnym masłem. Nałóż krem na czekoladowy spód.

Zobacz także:

Wykwintny biszkopt z brzoskwiniami i bitą śmietanąInteria Kulinaria
Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas