Ciasto z galaretką brzoskwiniową na ciemnym spodzie
Aksamitny deser z brzoskwiniami i kremem w roli głównej będzie idealnym dopełnieniem do popołudniowej herbaty.
Sposób przygotowania:
1. Mleko podgrzej i wrzuć czekoladę. Mieszaj, aż się rozpuści.
2. Jajko utrzyj z cukrem. Dodaj olej, śmietanę i mleko czekoladowe. Całość zmiksuj. l Dosyp mąkę, kakao i proszek. Wymieszaną masę przelej do formy (25 x 25 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto ok. pół godziny w temperaturze 160°C.
3. Do rondla wlej mleko (zostaw pół szklanki) i podgrzej z cukrem. Pozostawioną resztę wymieszaj z proszkiem budyniowym i mąkami. Dolej do gotującego się mleka. Gdy zgęstnieje, utrzyj starannie z zimnym masłem. Nałóż krem na czekoladowy spód.
Zobacz także: