Ciasto z jabłkami i orzechami
Na spotkania przy kawie polecamy wyborne wypieki, którymi możesz delektować się z bliskimi lub z przyjaciółką.
Składniki
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
- 100 g orzechów włoskich
- 4 jabłka
- cukier puder do posypania
dodatkowe
- tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia
Sposób przygotowania:
1. Jajka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Miksując, stopniowo wlewaj olej oraz jogurt. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao oraz cynamonem. Wmieszaj do masy jajecznej.
2. Jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w większą kostkę. Orzechy włoskie grubo posiekaj. Jabłka i orzechy delikatnie wmieszaj łyżką do ciasta.
3. Ciasto przelej do formy o wym. 20x30 cm natłuszczonej i wysypanej bułka tartą albo wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz ok. 50 minut. Odstaw do wystudzenia. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Zobacz także: