1. Jabłka obrać. Ostrożnie wydrążyć gniazda nasienne, starając się nie uszkodzić jabłek. Masło stopić, wystudzić. Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, potem wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem. Jajka zmiksować z mlekiem i masłem. Porcjami dodawać sypkie składniki. Wymieszać mikserem. Ciasto rozdzielić na dwie części. Do jednej dodać żurawinę.
2. Foremkę (11x25 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto bez dodatków. Ułożyć na tym jabłka - jedno za drugim. Przykryć ciastem z żurawiną. Wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 80 minut. Po godzinie pieczenia wierzch ciasta przykryć kawałkiem folii, żeby zbytnio się nie przyrumienił. Kwaśną śmietanę lekko przemieszać z konfiturą żurawinową. Sos podawać jako dodatek do ciasta.