Reklama

Ciasto z jabłkami i żurawiną

Z sosem żurawinowym

Składniki

  • 4 małe jabłka
  • 130 g masła
  • 220 g mąki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 160 g brązowego cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mleka
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 250 g kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki konfitury żurawinowej
  • tłuszcz i mąka do foremki

1. Jabłka obrać. Ostrożnie wydrążyć gniazda nasienne, starając się nie uszkodzić jabłek. Masło stopić, wystudzić. Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, potem wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz cukrem. Jajka zmiksować z mlekiem i masłem. Porcjami dodawać sypkie składniki. Wymieszać mikserem. Ciasto rozdzielić na dwie części. Do jednej dodać żurawinę.

2. Foremkę (11x25 cm) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Na spodzie rozsmarować ciasto bez dodatków. Ułożyć na tym jabłka - jedno za drugim. Przykryć ciastem z żurawiną. Wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 80 minut. Po godzinie pieczenia wierzch ciasta przykryć kawałkiem folii, żeby zbytnio się nie przyrumienił. Kwaśną śmietanę lekko przemieszać z konfiturą żurawinową. Sos podawać jako dodatek do ciasta.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy