Ciasto z kajmakiem i bananami
1. Puszkę z mlekiem wstaw do garnka i zalej wodą, by była zakryta. Gotuj na małym ogniu 2-3 godz. pod przykryciem (ewentualnie dolewając wodę - puszka musi być cały czas zanurzona). Wyjmij z wody i wystudź. Masło włóż do rondelka, roztop. Herbatniki rozdrobnij blenderem na piasek lub bardzo drobno pokrusz. Wymieszaj z przestudzonym masłem. Masą ciasteczkową wylep dno tortownicy. Wstaw do lodówki na ok. 30 min.
2. Masę kajmakową wyłóż na ciasteczkowym spodzie. Banany pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny (dzięki temu nie ściemnieją). Ułóż na masie kajmakowej. Włóż do lodówki. Śmietankę ubij mikserem na sztywno. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj do serka ubitą śmietankę, delikatnie mieszając łyżką. Wyłóż na banany. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem udekoruj wiórkami czekoladowymi.
Jak jeść orzechy, żeby sobie nie zaszkodzić