Ciasto z kajmakiem i bananami
Składniki
- 250 g herbatników, np. petit beurre
- 100 g masła
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
- 4 małe banany
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 250 g śmietanki kremówki 30 proc.
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- wiórki czekoladowe
1. Puszkę z mlekiem wstaw do garnka i zalej wodą, by była zakryta. Gotuj na małym ogniu 2-3 godz. pod przykryciem (ewentualnie dolewając wodę - puszka musi być cały czas zanurzona). Wyjmij z wody i wystudź. Masło włóż do rondelka, roztop. Herbatniki rozdrobnij blenderem na piasek lub bardzo drobno pokrusz. Wymieszaj z przestudzonym masłem. Masą ciasteczkową wylep dno tortownicy. Wstaw do lodówki na ok. 30 min.
2. Masę kajmakową wyłóż na ciasteczkowym spodzie. Banany pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny (dzięki temu nie ściemnieją). Ułóż na masie kajmakowej. Włóż do lodówki. Śmietankę ubij mikserem na sztywno. Mascarpone zmiksuj z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj do serka ubitą śmietankę, delikatnie mieszając łyżką. Wyłóż na banany. Wstaw do lodówki na kilka godzin. Tuż przed podaniem udekoruj wiórkami czekoladowymi.