Ciasto z kremem jagodowym
1. Laskę wanilii rozetnij i wyjmij z jej środka miąższ. Kostkę do pieczenia Kasia Extra Maślany Smak utrzyj z cukrem pudrem i wanilią na puch. Nieustannie ucierając, dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
2. Ciasto podziel na dwie równe części i przełóż do dwóch identycznych tortownic o średnicy 22 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz 35-40 minut. Wystudź. Jeśli ciasto nie wyrosło równe, długim nożem wyrównaj jego powierzchnię. Jeden placek posmaruj dżemem jagodowym. Przykryj drugim plackiem, lekko dociśnij i wstaw na 10 minut do lodówki.
3. W tym czasie przygotuj krem: pozostały dżem jagodowy zmiksuj na gładką masę. Utrzyj kostkę do pieczenia z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodaj łyżeczkę dżemu, aby krem nabrał koloru. Posmaruj nim wierzch ciasta.
4. Do pozostałego kremu dodaj ponownie odrobinę dżemu i wymieszaj. Bok ciasta pokrywaj kremem - zaczynając od góry i stopniowo dodając do kremu coraz większą ilość dżemu, żeby uzyskać efekt przejścia tonalnego "ombre". Tuż przed podaniem rozsmaruj na torciku pozostały dżem jagodowy. Udekoruj wypiek borówkami amerykańskimi.
Zobacz także: