Reklama

Ciasto z kremem jagodowym

Składniki na ciasto

  • 1 Kostka do pieczenia
  • 200 g cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 1 laska wanilii
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 1 kostka do pieczenia
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki dżemu jagodowego

Składniki do dekoracji

  • 530 g dżemu jagodowego
  • 300 g borówek amerykańskich

1. Laskę wanilii rozetnij i wyjmij z jej środka miąższ. Kostkę do pieczenia Kasia Extra Maślany Smak utrzyj z cukrem pudrem i wanilią na puch. Nieustannie ucierając, dodawaj po jednym jajku. Następnie dodaj mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. 

2. Ciasto podziel na dwie równe części i przełóż do dwóch identycznych tortownic o średnicy 22 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz 35-40 minut. Wystudź. Jeśli ciasto nie wyrosło równe, długim nożem wyrównaj jego powierzchnię. Jeden placek posmaruj dżemem jagodowym. Przykryj drugim plackiem, lekko dociśnij i wstaw na 10 minut do lodówki. 

Reklama

3. W tym czasie przygotuj krem: pozostały dżem jagodowy zmiksuj na gładką masę. Utrzyj kostkę do pieczenia z cukrem pudrem. Pod koniec ucierania dodaj łyżeczkę dżemu, aby krem nabrał koloru. Posmaruj nim wierzch ciasta. 

4. Do pozostałego kremu dodaj ponownie odrobinę dżemu i wymieszaj. Bok ciasta pokrywaj kremem - zaczynając od góry i stopniowo dodając do kremu coraz większą ilość dżemu, żeby uzyskać efekt przejścia tonalnego "ombre". Tuż przed podaniem rozsmaruj na torciku pozostały dżem jagodowy. Udekoruj wypiek borówkami amerykańskimi.

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy