Ciasto z zatopionymi bananami
Ten przepis jest wart zapamiętania. Pieczenie ciasta to czyta przyjemność, a domownicy chętnie proszą o repetę.
Sposób przygotowania:
Kostkę do pieczenia Kasia roztop w rondelku. Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek. Cukier utrzyj z żółtkami, wlej roztopioną Kasię i gorącą wodę. Ubij mikserem. Dodaj mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj do masy.
Masę przełóż do wyłożonej pergaminem prostokątnej blaszki o wym. 22x28 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz około 45 minut.
Ciasto wystudź. Nierówny wierzch ciasta zetnij długim nożem i pokrusz w dłoniach. Spód ułóż ponownie w formie.
Galaretkę rozpuść w 2/3 szklanki gorącej wody i przestudź. Banany obierz, skrop sokiem z cytryny i polej galaretką. Kiedy galaretka na bananach zacznie lekko tężeć, ułóż banany na cieście w formie. Pozostałą galaretkę przełóż do rondelka i delikatnie rozpuść. Przestudź.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle ubijając, wlewaj cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę. Wsyp startą mleczną czekoladę i wymieszaj.
Masę śmietanową wyłóż na banany i równo rozprowadź. Parę razy stuknij foremką o blat, aby masa dokładnie wypełniła przerwy między bananami. Wierzch posyp pokruszonym ciastem i lekko dociśnij dłonią. Ciasto schłodź w lodówce.
Zobacz także: