Ciasto z zatopionymi bananami

Ten przepis jest wart zapamiętania. Pieczenie ciasta to czyta przyjemność, a domownicy chętnie proszą o repetę.

Niedojrzałe banany są najlepsze do ciast
Niedojrzałe banany są najlepsze do ciast 123RF/PICSEL

Składniki

  • 350 g mąki pszennej
  • 200 g Kostki do pieczenia Kasia
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 200 ml gorącej wody
  • 3 łyżki kakao

na krem

  • 500 ml śmietanki 30 proc.
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 op. galaretki cytrynowej
  • 25 g startej mlecznej czekolady
  • 6 bananów
  • sok z 1 cytryny (ok. 50 ml)

Sposób przygotowania: 

Kostkę do pieczenia Kasia roztop w rondelku. Jajka rozbij, żółtka oddziel od białek. Cukier utrzyj z żółtkami, wlej roztopioną Kasię i gorącą wodę. Ubij mikserem. Dodaj mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Białka ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj do masy.

Masę przełóż do wyłożonej pergaminem prostokątnej blaszki o wym. 22x28 cm. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz około 45 minut.

Ciasto wystudź. Nierówny wierzch ciasta zetnij długim nożem i pokrusz w dłoniach. Spód ułóż ponownie w formie.

Galaretkę rozpuść w 2/3 szklanki gorącej wody i przestudź. Banany obierz, skrop sokiem z cytryny i polej galaretką. Kiedy galaretka na bananach zacznie lekko tężeć, ułóż banany na cieście w formie. Pozostałą galaretkę przełóż do rondelka i delikatnie rozpuść. Przestudź.

Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Ciągle ubijając, wlewaj cienkim strumieniem wystudzoną galaretkę. Wsyp startą mleczną czekoladę i wymieszaj.

Masę śmietanową wyłóż na banany i równo rozprowadź. Parę razy stuknij foremką o blat, aby masa dokładnie wypełniła przerwy między bananami. Wierzch posyp pokruszonym ciastem i lekko dociśnij dłonią. Ciasto schłodź w lodówce.

Zobacz także: 

Na Żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas