Ciasto ze szpinakiem
Zielone ciasto z liśćmi szpinaku. Takiego jeszcze nie jadłaś.
Składniki na 10-12 porcji: 25 dag świeżego szpinaku, 2/3 szklanki oleju, np. rzepakowego lub słonecznikowego, 2 łyżki soku z cytryny, 1 szklanka cukru, 1 małe opakowanie cukru wanilinowego, 3 jajka, 2 szklanki mąki pszennej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. Ponadto: tłuszcz i bułka tarta do formy lub papier do pieczenia.
Szpinak starannie umyj, osusz.Włóż do blendera, dodaj olej oraz sok cytryny, zmiksuj na gładki mus. Do przesianej mąki wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę. Do miski włóż żółtka, wsyp oba cukry, ucieraj mikserem, aż cukier się rozpuści. Nie przerywając miksowania dodaj mus szpinakowy i stopniowo wsypuj suche składniki. Na koniec dodaj ubitą pianę, delikatnie wymieszaj łyżką, by piana nie opadła.
Podłużną foremkę wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw foremkę z ciastem, piecz 40-50 minut do tzw. suchego patyczka.
Rada:Wierzch ciasta możesz posmarować kremem śmietanowym. 250 ml śmietanki kremówki 30 proc. ubij na sztywno, pod koniec wsypując 1 łyżkę cukru pudru. Następnie dodaj 2 łyżki serka mascarpone oraz 1 łyżkę soku z cytryny i jeszcze chwilę ubijaj.