Ciasto zebra
Ciasto zebra od lat robi furorę na przyjęciach.
Przygotowanie:
Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Do miski wbij jajka, wsyp cukier. Utrzyj mikserem na jasną, puszystą masę. Nie przerywając miksowania stopniowo wlej olej oraz wodę.
W następnej kolejności wsyp suche składniki. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao i zmiksuj, by składniki dokładnie się połączyły.
Tortownicę posmaruj tłuszczem i oprósz bułka tartą lub wyłóż papierem do pieczenia. Na sam środek formy nakładaj na przemian po 2-3 łyżki ciemnego a następnie jasnego ciasta (ma się stopniowo rozlewać) - aż do wyczerpania składników. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 180°C, do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Czekoladę z masłem roztop w kąpieli wodnej. Wystudzoną polewą udekoruj wierzch ciasta.
Zobacz także: