Reklama

Ciasto ziemniaczane

Zaskocz rodzinę tym daniem.

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 30 g drożdży
  • 80-100 ml oliwy
  • 125 g sera Raclette
  • 1,5 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g orzechów laskowych
  • 15 g orzechów pistacjowych
  • 25 g tartego parmezanu
  • Sól
  • Czarny pieprz

Przygotowanie:

300 g ziemniaków ugotować w mundurkach. Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę.

Mąkę zmieszać z cukrem i solą w dużej misce. Drożdże rozmieszać w 250 ml ciepłej wody i wlać do mąki wraz z 3 łyżkami oliwy. Dodać ziemniaki i wszystko wyrobić za pomocą robota kuchennego  na gładką masę. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.

Ponownie wyrobić ręcznie i rozwałkować na nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Jeszcze raz odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.

Reklama

Ser utrzeć. 400 g ziemniaków obrać i pokroić w bardzo cienkie plastry. Ułożyć je na cieście i posypać serem. Piec w 200 st. C przez 25 minut.

Natkę pietruszki, czosnek, orzechy i parmezan zmiksować, dodając oliwę. Doprawić solą i pieprzem.

Ciasto podawać z pietruszkowym pesto.

Zobacz także:


Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy