Przygotowanie:
300 g ziemniaków ugotować w mundurkach. Odcedzić, przelać zimną wodą, obrać i jeszcze gorące przecisnąć przez praskę.
Mąkę zmieszać z cukrem i solą w dużej misce. Drożdże rozmieszać w 250 ml ciepłej wody i wlać do mąki wraz z 3 łyżkami oliwy. Dodać ziemniaki i wszystko wyrobić za pomocą robota kuchennego na gładką masę. Odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce.
Ponownie wyrobić ręcznie i rozwałkować na nasmarowanej tłuszczem i posypanej mąką blasze. Jeszcze raz odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Ser utrzeć. 400 g ziemniaków obrać i pokroić w bardzo cienkie plastry. Ułożyć je na cieście i posypać serem. Piec w 200 st. C przez 25 minut.
Natkę pietruszki, czosnek, orzechy i parmezan zmiksować, dodając oliwę. Doprawić solą i pieprzem.
Ciasto podawać z pietruszkowym pesto.
Zobacz także: