Reklama

Ciasto ziemniaczane ze śliwkami

Dłużej zachowuje świeżość.

Czas przyrządzenia: 90 minut

Składniki

  • 400 g ziemniaków
  • 200 g posiekanych orzechów laskowych
  • 100 g masła
  • 200 g + 4 łyżki cukru
  • 5 jaj
  • Opakowanie proszku do pieczenia
  • 300 g śliwek
  • Tłuszcz do formy

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i ubić na puree. Masło utrzeć z 200 g cukru na kremową masę, kolejno dodawać jajka. Dodać 100 g orzechów, proszek do pieczenia i ciepłe ziemniaki. Ciasto umieścić w posmarowanej tłuszczem formie i piec 50 minut w 175 stopniach.

Śliwki poprzekrawać i wypestkować, po 10 minutach pieczenia ułożyć na cieście. Posypać pozostałymi orzechami i 4 łyżkami cukru. Wyjąć z piekarnika i odstawić na 10 minut, a następnie uwolnić z formy.

 

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy