Ciepła kanapka z sadzonym jajkiem
Składniki
- 4 kromki ciemnego wiejskiego chleba
- 4 cienkie kotlety wieprzowe
- 4 jajka
- 20 dag żółtego sera w plastrach
- 2 pomidory
- 4 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz
1. Kotlety rozbić tłuczkiem, tak aby były wielkości kromek chleba. Olej rozgrzać na patelni, smażyć mięso z obu stron, po 4 minuty z każdej. Doprawić solą i pieprzem, trzymać w ciepłym miejscu.
2. Pomidory umyć, pokroić w plasterki.
3. Połowę masła rozgrzać na dużej patelni, obsmażyć na nim kromki chleba.
4. Na natłuszczonej patelni z wgłębieniami usmażyć jajka sadzone.
5. Ciepły chleb posmarować musztardą, ułożyć na nim ser, pomidory, kotlety, usmażone jajka. Posypać pieprzem.
Nasza rada: Zaskocz gości i podaj tę kanapkę w eleganckiej wersji mini. Schab zastąp polędwiczką, chleb - bagietką, a jajka weź przepiórcze!