Reklama

Co daje marynowanie mięsa przed grillowaniem?

Samo grillowanie mięsa nie jest niezdrowe. Problem w tym, że robimy to bardzo nieumiejętnie.

Jeśli chcemy poprawnie grillować, to przede wszystkim pamiętajmy, że marynowanie mięsa w ciemnym piwie przez co najmniej 4 godziny, znacznie zmniejsza ilość szkodliwych związków rakotwórczych w przypalonej skórce.

Z badań wynika, że o 53 proc. w porównaniu z mięsem, które nie było wcześniej zamarynowane.

Bardzo ważne jest też, by nie polewać mięsa ani piwem, ani żadną inną marynatą w trakcie pieczenia.

Oprócz piwa ochronnie działa też marynowanie mięsa w marynacie z dodatkiem oliwy, octu winnego i czosnku, cebuli, ziół, np. majeranku, oregano, rozmarynu, bazylii.

Reklama

Rewia 2014/21

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy