Co jeść, jeśli się ma uczulenie na gluten

Należy zrezygnować z mąki pszennej, żytniej i jęczmiennej oraz produktów z nich przyrządzonych. Dozwolony jest owies, który zawiera aweninę (bezpieczny jest tylko ten, który ma certyfikat, co oznacza, że nie jest zanieczyszczony ziarnami innych zbóż).

Jedz w ten sposób, a problem nie wróci
Jedz w ten sposób, a problem nie wróci123RF/PICSEL

Można jeść ryż, kukurydze, quinoę, komosę ryżową, kaszę gryczaną, rośliny strączkowe, ziemniaki, amarantus, proso, sorgo , grykę. Przy braku glutenu łatwo o niedobory, zalecana jest więc urozmaicona dieta.

Śniadanie

Omlet ze szczypiorkiem i pomidorem, awokado, woda albo sałatka z komosy, kurczaka, papryki, cebuli, z ziołami, herbata. Drugie śniadanie Sałatka owocowa, kefir lub paluszki krabowe z kukurydzą, koperkiem, woda.

Obiad

Zupa z soczewicy, ziemniaki, sznycel z indyka, surówka z marchewki i selera, woda albo rosół z makaronem ryżowym, kasza gryczana, bitki wołowe, buraczki duszone, herbata zielona.

Podwieczorek

Plaster twarogu tłustego z musem z truskawek, woda z cytryną albo placek kukurydziany z rodzynkami, herbata czarna.

Kolacja

Krewetki smażone z papryką i kolendrą, ryż jaśminowy, napar z mięty albo pieczona dynia z kozim serem i winegret, woda.

Zobacz również:

Ósma edycja plebiscytu Stylowy Kosmetyk za nami!Styl.pl
Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?