Co jeść, jeśli się ma uczulenie na gluten
Należy zrezygnować z mąki pszennej, żytniej i jęczmiennej oraz produktów z nich przyrządzonych. Dozwolony jest owies, który zawiera aweninę (bezpieczny jest tylko ten, który ma certyfikat, co oznacza, że nie jest zanieczyszczony ziarnami innych zbóż).
Można jeść ryż, kukurydze, quinoę, komosę ryżową, kaszę gryczaną, rośliny strączkowe, ziemniaki, amarantus, proso, sorgo , grykę. Przy braku glutenu łatwo o niedobory, zalecana jest więc urozmaicona dieta.
Śniadanie
Omlet ze szczypiorkiem i pomidorem, awokado, woda albo sałatka z komosy, kurczaka, papryki, cebuli, z ziołami, herbata. Drugie śniadanie Sałatka owocowa, kefir lub paluszki krabowe z kukurydzą, koperkiem, woda.
Obiad
Zupa z soczewicy, ziemniaki, sznycel z indyka, surówka z marchewki i selera, woda albo rosół z makaronem ryżowym, kasza gryczana, bitki wołowe, buraczki duszone, herbata zielona.
Podwieczorek
Plaster twarogu tłustego z musem z truskawek, woda z cytryną albo placek kukurydziany z rodzynkami, herbata czarna.
Kolacja
Krewetki smażone z papryką i kolendrą, ryż jaśminowy, napar z mięty albo pieczona dynia z kozim serem i winegret, woda.
Zobacz również: