Conchiglioni w maku
Składniki
- 400 g makaron duże muszle
- 15 dag szynka
- oliwa z oliwek
- 0,5 kg mielone mięso z indyka
- suszone oregano
- sól, pieprz
- 15 dag wędzony boczek
- 0,5 l śmietana 36%
- suszona bazylia
- 2 łyżki mak
- 1 pęczek szczypiorek
3-4 osób
Makaron gotujemy w osolonej wodzie ok. 7 minut - odcedzamy. Nie wolno rozgotować makaronu!
Mieszamy mięso, 0,1 l śmietany, drobno posiekany szczypiorek, szynkę i boczek, przyprawiamy. Farszem nadziewamy muszle.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy mak i kilka minut smażymy, dodajemy resztę śmietany, układamy muszle i dusimy ok. 20 minut pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu.