Reklama

Reklama

​Cosmopolitan

Jeśli oglądaliście serial Sex w wielkim mieście, to doskonale znacie ten koktajl, ponieważ upajały się nim wszystkie bohaterki. Producenci serii uznali, że Cosmopolitan idealnie wpisuje się w styl życia na Manhattanie. Taki styl, określany w języku angielskim słowem "posh", co można przetłumaczyć jako szykowny. Krótko mówiąc: mieszkasz na Manhatanie, to jesteś kimś! Jesteś kosmopolitą!

Pierwsza wzmianka o Cosmopolitanie pojawiła się w 1934 roku, w książce Charlesa Christophera Muellera Pioneers of Mixing at Elite Bars. W ówczesnej wersji zawierał sok z cytryny, zamiast wódki wykorzystany był gin, a zamiast soku z żurawiny - minimalna ilość syropu z malin, która miała tylko nadać mu odpowiedni kolor.

Stworzenie współczesnej receptury przypisuje sobie Cheryl Cook, która była barmanką w lokalu The Strand na Washington Avenue w South Beach Miami na Florydzie. Po raz pierwszy miała przygotować Cosmopolitan w istniejącej wersji w 1980 roku. Swoje dwa grosze dorzucił też jednak Dale DeGroff, który 1996 roku wprowadził go do Rainbow Roomu w Rockefeller Plaza w Nowym Jorku.

Reklama

To bardzo znany lokal, w którym można spotkać prawdziwe gwiazdy barmaństwa. Nie jest to może ekskluzywne miejsce, ale niezwykle klimatyczne. Właśnie w tym miejscu DeGroff wykonał swój "signature move", podpalając olejki eteryczne ze skórek pomarańczy i dodając je do Cosmpolitana. Dzięki temu niewielkiemu zabiegowi sprawił, że koktajl stał się niezwykle popularny. Ludzie zaczęli pić go hektolitrami i do dziś ma szerokie grono fanów.

Składniki

  • 45 ml wódki
  • 15 ml Tripel Sec
  • 15 ml świeżego soku z limonki
  • 10 ml soku z żurawiny
  • garnish: zest z pomarańczy

Przygotowanie

W przygotowaniu tego koktajlu ważne jest, by posłużyć się naturalnym sokiem z żurawiny (min. 30% zawartości żurawiny), który ma lekką goryczkę. Ten sok nadaje Cosmpolitanowi lekko różowy kolor. Shake’ujemy i podajemy bez lodu w szkle do Martini lub kupetce francuskiej. Na koniec aromatyzujemy go skórką z pomarańczy (zestem).

Przepis pochodzi z książki "Sztuka koktajlu", Patryk Mitręga. Wydawnictwo Edipresse Książki. Premiera: 12 grudnia 2018.

Mistrz barmański Patryk Mitręga zaprasza na wyprawę po świecie alkoholi. W swojej książce opowie o nich ciekawe anegdoty i podzieli się swoją ogromną wiedzą na ich temat. W "Sztuce koktajlu" można dowiedzieć się, jak rozpoznać dobry gatunek trunku, na co zwracać uwagę przy wyborze alkoholu oraz poznać historię ich powstawania.

Fragment książki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy