Reklama

Crostini z puszystą fetą, groszkiem i miętą

Maria Banach w swojej książce "Strączki" przedstawia przepis na crostini z puszystą fetą, groszkiem i miętą.

Czas przyrządzenia: 2 godziny
Składniki dla: 6

Składniki

  • 200 g świeżego lub mrożonego groszku zielonego
  • 100 g sera feta
  • garść świeżej mięty
  • 100 g ricotty
  • 1 łyżeczka soku
  • z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • Pieprz

Składniki Na bagietki

  • 320 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 100 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Oliwa
  • (lub można użyć gotowych ze sklepu)

Crostini z puszystą fetą, groszkiem i miętą - przygotowanie:

Mleko, masło i cukier przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż masło i cukier się rozpuszczą. Następnie przelewamy do misy miksera, dodajemy wodę i studzimy całość do temperatury 42°C. Dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy. Wsypujemy sól oraz ok. 80 g mąki. Mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut. Gdy drożdże zaczną pracować, dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite, ale dalej klejące (nie podsypujemy ciasta większą ilością mąki). Czystą miskę smarujemy oliwą, przekładamy do niej wyrobione ciasto, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę, aż ciasto podwoi objętość. 

Wyrośnięte ciasto delikatnie kroimy ostrym nożem na pół (na tym etapie nie zagniatamy już ciasta) i z każdej połówki delikatnie formujemy podłużne bagietki, które następnie układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Bagietki nacinamy delikatnie w kilku miejscach, przykrywamy ponownie ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 240°C. Skrapiamy go odrobiną wody i wkładamy blachę z bagietkami. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200°C i pieczemy kolejne 10-15 minut, aż bagietki będą ładnie przyrumienione z wierzchu. 

Groszek wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy ok. 5 minut. Odcedzamy. Dodajemy posiekaną miętę, oliwę, sok z cytryny oraz pieprz. Ser feta wraz z ricottą przekładamy do malaksera i miksujemy, aż nabierze jednolitej, puszystej konsystencji. Gotowe bagietki studzimy, a następnie kroimy na kromki. Każdą kromkę skrapiamy odrobiną oliwy, ponownie układamy je na blaszce i podpiekamy, aż będą lekko chrupiące. Na gorące crostini nakładamy po łyżeczce puszystego serka oraz łyżce groszku.

Reklama

Zobacz także:


Styl.pl/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: przekąski
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy