Crumble, czyli owoce pod kruszonką
Przygotowanie:
Do miski przełóż miękkie masło, przesianą przez sito mąkę, cukier i olejek migdałowy. Wyrabiaj ciasto do momentu otrzymania kruszonki, odstaw. Maliny oczyść, a morele i śliwki umyj, osusz, a następnie wypestkuj. Pokrój w nieduże kawałki. Dodaj cukier i płatki migdałów. Delikatnie wymieszaj.
Przygotuj kilka małych kokilek lub jedną ceramiczną żaroodporną formę o średnicy około 25 cm. Wysmaruj dno masłem i oprósz mąką. Na spód formy wyłóż owoce, a wierzch posyp równomiernie kruszonką.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 175 stopni C. Wstaw owoce pod kruszonką na około 30 minut lub do zrumienienia się kruszonki. (Nadzienie owocowe w środku będzie się gotowało i puści dużo soku). Wyjmij naczynie (lub kokilki) z piekarnika i przestudź. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Dobrym dodatkiem do crumble jest bita śmietana lub lody. Deser można przygotowywać także z mrożonych owoców. Trzeba tylko pamiętać, żeby je wcześniej całkowicie rozmrozić.
Zobacz także: