Crumble jabłkowo-serowe
Co gospodyni, to inny przepis na placek z jabłkami. Wypróbuj też nasze– szalenie łatwe w wykonaniu i naprawdę pyszne!
Składniki
na kruszonkę
- 400 g mąki pszennej
- 100 g pestek słonecznika
- 100 g migdałów bez skórki
- 280 g brązowego cukru
- szczypta soli
- 350 g masła
na masę jabłkową
- 1 kg jabłek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki białego cukru
na masę serową
- 200 g białego cukru
- 1 kg mielonego twarogu
- 4 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
1. Pestki słonecznika i migdały drobno posiekaj. Wymieszaj je z mąką, brązowym cukrem i szczyptą soli. Dodaj miękkie masło i rozcieraj palcami, aż powstaną drobne grudki. Odłóż 1/3 kruszonki do lodówki. Pozostałą rozsyp na dnie natłuszczonej formy o wym. 32 x 39 cm. Lekko ją dociśnij do dna. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piecz 15 minut.
2. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w cząstki lub plasterki. Skrop sokiem z cytryny. Posyp cukrem. Oprósz cynamonem.
3. Twaróg utrzyj z białym cukrem, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Wsyp mąkę ziemniaczaną. Dołóż kwaśną śmietanę i jajka. Wymieszaj. Masę serową rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Na niej rozłóż jabłka. Równomiernie posyp odłożoną, schłodzoną kruszonką. Wstaw do piekarnika. Zwiększ temperaturę do 200°C. Piecz ok. 30 minut.
Zobacz także: