Reklama

Crumble jabłkowo-serowe

Co gospodyni, to inny przepis na placek z jabłkami. Wypróbuj też nasze– szalenie łatwe w wykonaniu i naprawdę pyszne!

Składniki na kruszonkę

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g pestek słonecznika
  • 100 g migdałów bez skórki
  • 280 g brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 350 g masła

Składniki na masę jabłkową

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki białego cukru

Składniki na masę serową

  • 200 g białego cukru
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 4 jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

1. Pestki słonecznika i migdały drobno posiekaj. Wymieszaj je z mąką, brązowym cukrem i szczyptą soli. Dodaj miękkie masło i rozcieraj palcami, aż powstaną drobne grudki. Odłóż 1/3 kruszonki do lodówki. Pozostałą rozsyp na dnie natłuszczonej formy o wym. 32 x 39 cm. Lekko ją dociśnij do dna. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piecz 15 minut.  

2. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w cząstki lub plasterki. Skrop sokiem z cytryny. Posyp cukrem. Oprósz cynamonem. 

Reklama

3. Twaróg utrzyj z białym cukrem, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Wsyp mąkę ziemniaczaną. Dołóż kwaśną śmietanę i jajka. Wymieszaj. Masę serową rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Na niej rozłóż jabłka. Równomiernie posyp odłożoną, schłodzoną kruszonką. Wstaw do piekarnika. Zwiększ temperaturę do 200°C. Piecz ok. 30 minut. 

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy