Crumble jabłkowo-serowe
Co gospodyni, to inny przepis na placek z jabłkami. Wypróbuj też nasze– szalenie łatwe w wykonaniu i naprawdę pyszne!
Sposób przygotowania:
1. Pestki słonecznika i migdały drobno posiekaj. Wymieszaj je z mąką, brązowym cukrem i szczyptą soli. Dodaj miękkie masło i rozcieraj palcami, aż powstaną drobne grudki. Odłóż 1/3 kruszonki do lodówki. Pozostałą rozsyp na dnie natłuszczonej formy o wym. 32 x 39 cm. Lekko ją dociśnij do dna. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piecz 15 minut.
2. Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w cząstki lub plasterki. Skrop sokiem z cytryny. Posyp cukrem. Oprósz cynamonem.
3. Twaróg utrzyj z białym cukrem, cukrem wanilinowym i skórką z cytryny. Wsyp mąkę ziemniaczaną. Dołóż kwaśną śmietanę i jajka. Wymieszaj. Masę serową rozsmaruj na podpieczonym spodzie. Na niej rozłóż jabłka. Równomiernie posyp odłożoną, schłodzoną kruszonką. Wstaw do piekarnika. Zwiększ temperaturę do 200°C. Piecz ok. 30 minut.
Zobacz także: