Cukinia faszerowana
W ten sam sposób cukinię można przygotować z różnymi farszami: mięsem mielonym z dodatkiem pomidorów lub pieczarek, warzywami, serem, ryżem czy kaszą.
Przygotowanie:
Chleb namoczyć w mleku na 15 min. Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na wysokości 1/3. Miąższ delikatnie wydrążyć, pokroić. Bazylię i natkę umyć, osuszyć, posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, szynkę pokroić w paski.
Chleb odcisnąć, dokładnie wymieszać z serem, jajkiem, olejem, ziołami (zostawić trochę do dekoracji), czosnkiem, miąższem cukinii, szynką. Doprawić solą i pieprzem.
Cukinie napełnić nadzieniem, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piec ok. 25 min, wyjąć, posypać ziołami.
Zobacz także: