Reklama

Cukinia faszerowana

W ten sam sposób cukinię można przygotować z różnymi farszami: mięsem mielonym z dodatkiem pomidorów lub pieczarek, warzywami, serem, ryżem czy kaszą.

Składniki

  • 4 małe cukinie (po 15 dag)
  • 10 dag szynki
  • 5 dag sera ricotta
  • 1 jajko
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 gałązki bazylii
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Chleb namoczyć w mleku na 15 min. Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na wysokości 1/3. Miąższ delikatnie wydrążyć, pokroić. Bazylię i natkę umyć, osuszyć, posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, szynkę pokroić w paski.

Chleb odcisnąć, dokładnie wymieszać z serem, jajkiem, olejem, ziołami (zostawić trochę do dekoracji), czosnkiem, miąższem cukinii, szynką. Doprawić solą i pieprzem.

Cukinie napełnić nadzieniem, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piec ok. 25 min, wyjąć, posypać ziołami.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy