Cukinia faszerowana
W ten sam sposób cukinię można przygotować z różnymi farszami: mięsem mielonym z dodatkiem pomidorów lub pieczarek, warzywami, serem, ryżem czy kaszą.
Składniki
- 4 małe cukinie (po 15 dag)
- 10 dag szynki
- 5 dag sera ricotta
- 1 jajko
- 2 kromki czerstwego chleba
- 1/2 szklanki mleka
- 2 gałązki bazylii
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Chleb namoczyć w mleku na 15 min. Cukinie umyć, przeciąć wzdłuż na wysokości 1/3. Miąższ delikatnie wydrążyć, pokroić. Bazylię i natkę umyć, osuszyć, posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę, szynkę pokroić w paski.
Chleb odcisnąć, dokładnie wymieszać z serem, jajkiem, olejem, ziołami (zostawić trochę do dekoracji), czosnkiem, miąższem cukinii, szynką. Doprawić solą i pieprzem.
Cukinie napełnić nadzieniem, przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem, skropić olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Piec ok. 25 min, wyjąć, posypać ziołami.
Zobacz także: