Cukinia faszerowana
Klasyk gatunku, w dodatku prosty w przygotowaniu: cukinia faszerowana mięsem mielonym. Z pewnością zachwyci twoich domowników!
Sposób przygotowania:
1. Cukinie umyć i przeciąć wzdłuż na połowę. Wydrążyć miąższ, uważając, aby nie uszkodzić skórki. Jeśli cukinia ma duże pestki, należy je usunąć. Miąższ pokroić w drobną kostkę.
2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Rozgrzać na patelni olej, zeszklić cebulę, dorzucić czosnek, chwilę smażyć. Mięso zemleć, dodać do cebuli razem z miąższem cukinii, doprawić solą, pieprzem, papryką, smażyć kilka minut.
3. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, dusić 3 minuty. Farsz zdjąć z ognia, dodać 3 łyżki parmezanu, wymieszać. Wydrążone cukinie posypać solą i pieprzem. Ułożyć w natłuszczonej formie. Połówki napełnić farszem, przykryć plasterkami pomidorów koktajlowych, posypać parmezanem. Zapiekać 35 min w temp. 180°C.
Zobacz także: