Reklama

Curry z kurczakiem i kalafiorem

Potrawa do przygotowania w 30 minut.

Składniki

  • kalafior
  • czerwona papryka
  • 75 g zielonego groszku
  • łyżeczka żółtego curry w proszku
  • 4–5 pieczarek
  • 500 g fileta z kurczaka
  • pół szklanki bulionu
  • olej
  • puszka mleka kokosowego
  • 50 g orzechów ziemnych
  • sól, pieprz, kolendra

1. Kalafior dzielimy na małe różyczki, dokładnie płuczemy, suszymy. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i kroimy w paski. Oczyszczone pieczarki kroimy na ósemki. Groszek odcedzamy z zalewy. 

2. Mięso krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy mięso. Dodajemy paprykę, pieczarki, kalafior, doprawiamy pieprzem, solą, curry, kolendrą i smażymy około 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Mięso i warzywa zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, dusimy około 6 minut. Na koniec dodajemy groszek i gotujemy jeszcze minutę. 

Reklama

3. Patelnię rozgrzewamy bez tłuszczu i podprażamy orzechy ziemne na jasnozłoty kolor, przekładamy na papierowy ręcznik. Curry posypujemy prażonymi orzechami i podajemy razem z ryżem jaśminowym.

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy