Curry z kurczakiem i kalafiorem
Potrawa do przygotowania w 30 minut.

Składniki
- kalafior
- czerwona papryka
- 75 g zielonego groszku
- łyżeczka żółtego curry w proszku
- 4–5 pieczarek
- 500 g fileta z kurczaka
- pół szklanki bulionu
- olej
- puszka mleka kokosowego
- 50 g orzechów ziemnych
- sól, pieprz, kolendra
1. Kalafior dzielimy na małe różyczki, dokładnie płuczemy, suszymy. Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy nasiona i kroimy w paski. Oczyszczone pieczarki kroimy na ósemki. Groszek odcedzamy z zalewy.
2. Mięso krótko płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i podsmażamy mięso. Dodajemy paprykę, pieczarki, kalafior, doprawiamy pieprzem, solą, curry, kolendrą i smażymy około 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Mięso i warzywa zalewamy bulionem i mlekiem kokosowym, dusimy około 6 minut. Na koniec dodajemy groszek i gotujemy jeszcze minutę.
3. Patelnię rozgrzewamy bez tłuszczu i podprażamy orzechy ziemne na jasnozłoty kolor, przekładamy na papierowy ręcznik. Curry posypujemy prażonymi orzechami i podajemy razem z ryżem jaśminowym.
Zobacz także: