Cykoria zapiekana w sosie Mornay
Do zapiekania wybieraj bardziej zwarte cykorie, te luźniejsze są lepsze do sałatek.
Składniki na 4 porcje: 4 cykorie, 1 łyżka cukru, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 4 dag + 1 łyżka masła, 2 dag mąki pszennej, 200 ml mleka, 10 dag śmietanki 18 proc., 1/2 szklanki drobno startego żółtego sera, np. gouda lub morski. 3 łyżki drobno startego sera parmezan, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2 plastry szynki, kapary, sól, pieprz.
Cykorie opłucz pod bieżącą wodą. Wykrój z nich biały głąb tak głęboko jak się da. W garnku zagotuj wodę z cukrem i sokiem z cytryny. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz płomień, włóż cykorie i gotuj ok. 3 min. Schłodź je pod strumieniem zimnej wody i osusz. Szynkę pokrój w paski.
W rondelku z grubym dnem rozpuść 4 dag masła i stopniowo dodawaj mąkę, energicznie mieszając całość trzepaczką, by nie było grudek. Następnie wlej mleko i nie przestając mieszać gotuj, aż całość zgęstnieje i osiągnie konsystencję gęstego budyniu. Dodaj śmietankę, oba sery i mieszaj, aż sery się rozpuszczą i krem stanie się gładki. Zdejmij z ognia. Sos dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Ułóż w nim cykorie i polej przygotowanym sosem. Piecz 20-25 min w temp. 180°C. Przełóż na talerze, posyp szynką i kaparami.
Rada: Podawaj jako samodzielne danie lub z ziemniakami czy frytkami.