Cymes, czyli potrawka z marchewki i rodzynków
Cymes, czyli słodka, żydowska potrawka, która może być i deserem, i dodatkiem do słonego dania.

Składniki
- ½ kg marchewki
- ½ szklanki cukru
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- 2 łyżki soku z cytryny
- garść rodzynków
- garść śliwek suszonych
- garść orzechów włoskich
- szczypta soli
- ½ łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki miodu
- mięta do dekoracji
Przepis pochodzi z 311. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
Marchewkę umyć, obrać i pokroić w plastry. Zasypać cukrem, zalać wodą i ugotować.
Gdy zacznie mięknąć, wlać sok z pomarańczy, zakwasić sokiem z cytryny. Wrzucić bakalie. Przyprawić cynamonem, posłodzić miodem, wymieszać i dusić przez chwilę.
Podawać udekorowane listkami mięty.