Cynamonowe smaki i smaczki
Tę aromatyczną przyprawę dodajesz tylko do szarlotki? Spróbuj dodać cynamon do ciast z marchewką, dynią i ziemniakami.
Składniki na 12 porcji: 8 średniej wielkości jabłek, 8 łyżek dżemu (np. wiśniowego), 4 jajka, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szklanki oleju, tłuszcz do formy, 1/2 szklanki śmietany 30 proc., kilka łyżek cukru, kilka lasek cynamonu
Przygotowanie:
1. Jabłka umyj, osusz, obierz ze skórki, przekrój na pół. Ostrożnie wydrąż komory nasienne. Do każdej połówki włóż po 1/2 łyżki dżemu. Następnie poukładaj jabłka ciasno w wysmarowanej tłuszczem formie do ciasta.
2. Jajka umyj, osusz, oddziel żółtka od białek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Ubijając, dodawaj po kilka łyżek cukru i po jednym żółtku, aż do wyczerpania składników. Podczas ubijania dodawaj proszek do pieczenia i po łyżce mąki. Następnie wsyp cynamon i jeszcze chwilę mieszaj. Na koniec wlej do ciasta olej i ostrożnie mieszaj drewnianą łyżką, aż tłuszcz połączy się z resztą składników.
3. Gotowym ciastem zalej jabłka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180° C, piecz ok. 45 min. Po wyjęciu z pieca oprósz je cynamonem. Gdy wystygnie, zagłębienie na środku ciasta wypełnij bitą śmietaną i udekoruj laskami cynamonu.
Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 245 kalorii
Składniki na 16 porcji: 1 kg dyni, 1 i 1/2 szklanki mąki, 2 łyżki proszku do pieczenia, 1 kostka masła (200 g),1 jajko, 2 żółtka, 8 łyżek cukru, szczypta soli, 1 opakowanie cukru waniliowego, 4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
1. Dynię umyj, obierz ze skórki, odkrój miękki środek z pestkami. Twardy miąższ zetrzyj na tarce o grubych otworach, posyp cukrem i cynamonem, duś w rondelku z odrobiną wody ok. 10 minut. Odstaw do ostygnięcia.
2. Mąkę przesiej przez sitko, wysyp na stolnicę. Dodaj masło i posiekaj je nożem na bardzo drobne kawałki. Dodaj cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Jeszcze chwilkę siekaj. Następnie do masy dodaj całe jajko i dwa żółtka. Szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń je w folię spożywczą i włóż na pół godziny do lodówki.
3. Po wyjęciu i usunięciu folii ciasto podziel na trzy części. Jedną częścią wyklej dno formy do ciasta, natomiast drugą - brzegi formy. Spód ciasta pokłuj lekko widelcem.
4. Na tak przygotowany spód wyłóż masę dyniową. Wcześniej skosztuj i ewentualnie dodaj cukier i cynamon. Masę wyrównaj, na wierzchu ułóż ostatnią, rozwałkowaną warstwę ciasta. Możesz też z resztek ciasta uformować paseczki i ułożyć z nich na wierzchu kratkę. Piecz 40 minut w piekarniku w temperaturze 180° C. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 55 minut
Porcja: 340 kalorii
Składniki na 12 porcji: 2 ziemniaki (np. bataty), 4 jajka, 1/2 szklanki ciemnego rumu lub zapachu rumowego, 1/2 szklanki rodzynek, 2 szklanki cukru, łyżka
masła, szklanka oleju, 2 łyżeczki esencji waniliowej, 3 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej, 1/2 szklanki maślanki
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój na mniejsze części, zalej wrzątkiem, posyp odrobiną soli. Gotuj, aż będą miękkie. Po ugotowaniu odcedź, trzymaj chwilę na ogniu, by odparował nadmiar wody. Następnie dodaj do nich łyżkę masła i w tym samym garnku, w którym się gotowały, ubijaj je, aż masa ziemniaczana będzie jednolita i gładka. Odstaw do ostygnięcia.
2. Rodzynki namocz w rumie lub we wrzątku. Jajka umyj, osusz, wbij do miski. Roztrzep je widelcem, dodaj cukier i ucieraj kilka minut. Wlej olej, esencję waniliową, dodaj piure ziemniaczane. Wymieszaj. Następnie dosyp mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową, maślankę oraz rodzynki i wymieszaj.
3. Ciasto wlej do formy. Piecz około 45 minut w temperaturze 180° C. Po ostudzeniu możesz je posmarować gotową polewą lub lukrem: 3 łyżki cukru pudru rozpuść w trzech łyżkach wody, dodaj 2 łyżki soku z cytryny. Polej ciasto, gdy już zupełne wystygnie. Podawaj je z konfiturami.
Przygotowanie: 80 minut
Porcja: 430 kalorii
Składniki na 12 porcji: 40 dag mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 10 dag rodzynek, 2 łyżki calvadosu, 1 kostka masła, 1 i 1/2 kg jabłek, łyżeczka soku z cytryny, 1 szklanka białego wina, cynamon, 2 torebki cukru waniliowego, 3 łyżki bułki tartej, 1 żółtko, 1 łyżka śmietanki kremówki, 1 budyń waniliowy
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej na stolnicę. Wrzuć do niej masło i pokrój drobno nożem. Następnie dodaj proszek do pieczenia i pół szklanki cukru. Jajka umyj, osusz, rozbij i dodaj do ciasta. Ciasto szybko zagnieć, uformuj kulę, owiń ją folią i włóż do lodówki na 30 min.
2. Rodzynki skrop calvadosem lub wrzątkiem. Jabłka obierz i drobno pokrój. Skrop sokiem z cytryny. Wino zagotuj ze szczyptą cynamonu i resztą cukru. Dodaj jabłka, duś 5 minut i zagęść budyniem rozprowadzonym wodą. Dodaj rodzynki i ponownie zagotuj.
3. Tortownicę wylep 2/3 ciasta, posyp tartą bułką, po czym wyłóż masę jabłkową. Rozwałkuj resztę ciasta, przykryj nim jabłka, formując z jego pasków kratkę. Posmaruj ciasto żółtkiem roztrzepanym ze śmietaną. Piecz 50 minut w temperaturze 180° C.
4. Po upieczeniu i ostudzeniu polej szarlotkę lukrem, gotową jasną polewą lub (zaraz po wyjęciu z piekarnika) posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Przed podaniem udekoruj pałeczkami cynamonu.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut
Porcja: 315 kalorii
Świat i Ludzie 46/2010