Cynamonowe zawijasy

Domowa słodkość do popołudniowej kawy? Nie ma nic lepszego! Wypróbuj przepis na cynamonową przekąskę z ciasta francuskiego z rodzynkami.

Aby ciastka pięknie pachniały, po upieczeniu można posmarować je syropem z zagotowanej w rondlu wody z cukrem oraz łyżką soku pomarańczowego
Aby ciastka pięknie pachniały, po upieczeniu można posmarować je syropem z zagotowanej w rondlu wody z cukrem oraz łyżką soku pomarańczowego123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kostka chudego twarogu
  • 3 łyżki słodkiej śmietanki 30 proc.
  • 10 dag rodzynek
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 jajka

Sposób przygotowania:

1. Twaróg wyłożyć do dużej miski. Dodać śmietankę, cukier oraz cukier waniliowy. Zmiksować na gładko.

2. Rodzynki opłukać, sparzyć wrzątkiem, osuszyć.

3. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania, rozłożyć na stolnicy, zostawić na chwilę, żeby się nieco ogrzało. Za pomocą szpatułki rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni ciasta masę serową, pozostawiając po jednej stronie wzdłuż boku margines o szerokości 2 cm. Na warstwie masy rozsypać rodzynki, wałkiem docisnąć je delikatnie do powierzchni. Pusty margines posmarować wodą.

4. Zwinąć ciasto w kierunku marginesu. Uformować zwarty i szczelnie domknięty rulon. Pokroić na krążki o grubości 2 cm. Jeśli ich końcówki się rozchyliły, włożyć je pod spód ślimaczka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ciastka, zachowując spore odstępy (w razie konieczności użyć dwóch blach).

5. W miseczce roztrzepać 1 żółtko oraz 1 całe jajko. Posmarować powierzchnię ślimaczków. Wstawić na 12-15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Możesz podawać z cukrem pudrem.

Zobacz także:

Delikatny sernik z rodzynkami siostry Anastazji i SalomeiStyl.pl/materiały prasowe
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?