Cynamonowe zawijasy
Domowa słodkość do popołudniowej kawy? Nie ma nic lepszego! Wypróbuj przepis na cynamonową przekąskę z ciasta francuskiego z rodzynkami.
Sposób przygotowania:
1. Twaróg wyłożyć do dużej miski. Dodać śmietankę, cukier oraz cukier waniliowy. Zmiksować na gładko.
2. Rodzynki opłukać, sparzyć wrzątkiem, osuszyć.
3. Ciasto francuskie wyjąć z opakowania, rozłożyć na stolnicy, zostawić na chwilę, żeby się nieco ogrzało. Za pomocą szpatułki rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni ciasta masę serową, pozostawiając po jednej stronie wzdłuż boku margines o szerokości 2 cm. Na warstwie masy rozsypać rodzynki, wałkiem docisnąć je delikatnie do powierzchni. Pusty margines posmarować wodą.
4. Zwinąć ciasto w kierunku marginesu. Uformować zwarty i szczelnie domknięty rulon. Pokroić na krążki o grubości 2 cm. Jeśli ich końcówki się rozchyliły, włożyć je pod spód ślimaczka. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć ciastka, zachowując spore odstępy (w razie konieczności użyć dwóch blach).
5. W miseczce roztrzepać 1 żółtko oraz 1 całe jajko. Posmarować powierzchnię ślimaczków. Wstawić na 12-15 minut do piekarnika nagrzanego do 200°C. Możesz podawać z cukrem pudrem.
Zobacz także: