Reklama

Reklama

Cynamonowy jabłecznik

Do ciast ucieranych bierz cukier kryształ, który rozpuszcza się wolniej niż puder. Masę wprawdzie trzeba dłużej ucierać, ale za to wypiek jest pulchniejszy.

Czas przyrządzenia: 75 minut
Składniki dla: 12

Składniki

  • 3/4 szklanki cukru (165 g)
  • 50 g masła
  • 300 g kremowego twarożku
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mąki (225 g)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 jabłka
  • 3 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

1 Masło utrzyj z cukrem na jasnokremową, puszystą masę. Ucierając, kolejno dodawaj twarożek, ekstrakt waniliowy oraz jajka. Partiami dokładaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz solą. 

2. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w plastry albo ósemki. Delikatnie je wmieszaj do ciasta. Ciasto przelej do okrągłej formy o śr. 24 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 50-55 minut.

Zobacz także:


Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: jabłecznik | cynamon

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje