Cynamonowy jabłecznik
Do ciast ucieranych bierz cukier kryształ, który rozpuszcza się wolniej niż puder. Masę wprawdzie trzeba dłużej ucierać, ale za to wypiek jest pulchniejszy.

Składniki
- 3/4 szklanki cukru (165 g)
- 50 g masła
- 300 g kremowego twarożku
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki (225 g)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 jabłka
- 3 łyżeczki cynamonu
1 godz. 15 min
12
Sposób przygotowania:
1 Masło utrzyj z cukrem na jasnokremową, puszystą masę. Ucierając, kolejno dodawaj twarożek, ekstrakt waniliowy oraz jajka. Partiami dokładaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz solą.
2. Jabłka obierz, wytnij gniazda nasienne, pokrój w plastry albo ósemki. Delikatnie je wmieszaj do ciasta. Ciasto przelej do okrągłej formy o śr. 24 cm. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 50-55 minut.
Zobacz także: