Reklama

Cypryjskie keftedes

Jako dodatki sprawdzą się tu m.in. prosty pilaw, frytki i sałatka lub sałatkowe sosy z oliwą. To, co zostanie, możesz owinąć następnego dnia w chrupiące pieczywo. Uważaj, aby nie smażyć kotletów zbyt długo, bo stracą swój delikatny smak.

Składniki dla: 4

Składniki

  • 250 g grubo zmielonej wieprzowiny
  • 250 g grubo zmielonej wołowiny
  • 1 starta na tarce duża brązowa cebula
  • 2 garście grubo posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka grubo posiekanej mięty
  • 2 łyżeczki soli w płatkach
  • 2 łyżeczki zmielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki grubo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 4 starte i odciśnięte ziemniaki
  • olej roślinny do smażenia na patelni
  • opcjonalnie: liście pietruszki i trybuli, do przybrania

W dużej misce zmieszaj wszystkie składniki (za wyjątkiem oliwy). Odstaw masę na 30 minut (przechowuj ją w temperaturze pokojowej), a następnie uformuj z niej 16 kotlecików (na jeden przypominający małą piłkę kotlet powinieneś zużyć 1 łyżkę masy). 

Rozgrzej tłuszcz na patelni (warstwa oleju powinna mieć 2-3 centymetry), przełóż na nią keftedes i smaż je przez 10-12 minut lub do momentu, gdy będą złote i całkowicie obsmażone. Wówczas zdejmij je z patelni, odsącz na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem. 

Podawaj na gorąco, przybrane pietruszką i trybulą.

Przepis pochodzi z książki George Calombarisa, "Kuchnia grecka", wydawnictwo Pascal.

Reklama
materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy