Cytrynowa pianka
Składniki
- 1 i ½ szklanki cukru
- ¾ szklanki soku z cytryn
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 3 żółtka
- 5 białek
- ¾ szklanki cukru
- 2 szklanki śmietanki kremówki 30 proc.
- 4 łyżeczki żelatyny
- 250 g herbatników typu petit beurre
- 100 g roztopionego masła
- owoce
Sposób przygotowania:
1. Do szklanej miski wsyp cukier oraz mąkę. Wlej sok z cytryny, wymieszaj. Dodaj jajka, żółtka oraz masło, wymieszaj. Miskę postaw na garnku z wrzącą wodą. Mieszając, podgrzewaj aż krem zacznie gęstnieć (ok. 10 minut). Wstaw do lodówki.
2. Rozdrobnione herbatniki wymieszaj z masłem. Masą wylep dno tortownicy. Żelatynę rozpuść w ½ szklanki wrzątku. 1 i ½ szklanki śmietanki ubij. Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec stopniowo dosypując cukier. 1 szklankę kremu cytrynowego odstaw. Do pozostałego wlej żelatynę, zmiksuj. Dodaj do białek, delikatnie wymieszaj a następnie połącz z ubitą śmietanką. Wyłóż na ciasteczkowy spód. Wstaw do lodówki. Wierzch udekoruj kremem cytrynowym. Schłodź. Udekoruj pozostałą ubitą śmietanką oraz owocami.
Zobacz także: