Reklama

Cytrynowe desery

Nim na naszych stołach pojawią się truskawki i maliny warto spróbować deserów z cytrusami. Kwaskawe ciasto albo mus z to wyśmienita propozycja zwłaszcza dla tych, którzy lubią niebyt słodkie desery.

Wszystkie cytrusy (szczególnie te pakowane w siatki) są pryskane chemicznymi środkami. Dlatego zawsze należy je dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Nie dajmy się też zwieść piękną, świecącą skórką niektórych z nich. To wcale nie oznacza, że owoce są świeższe i zdrowsze, lecz że zostały natarte parafiną z dodatkiem środków konserwujących.

Cytrynowo-pomarańczowa pianka

Składniki na 4 porcje: 2 cytryny, 1 pomarańcza, 3 jajka, 110 g cukru kryształu, 4 łyżeczki żelatyny, 400 g jogurtu naturalnego, gęstego.

Przygotowanie: Ostrożnie oddzielamy żółtka od białek. Białka wstawiamy do lodówki. Żelatynę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Cytryny i pomarańczę dokładnie szorujemy w ciepłej wodzie, a potem płuczemy pod bieżącą zimną wodą.

Reklama

Z jednej całej i połowy drugiej cytryny wyciskamy sok, pozostałą połówkę razem ze skórką kroimy na większe kawałki. Pomarańczę kroimy w półksiężyce. Żółtka wymieszane z cukrem ubijamy na parze do białości. Stopniowo, po kropelce, dodajemy do nich połowę soku z cytryny. Teraz masę żółtkową wyjmujemy z kąpieli wodnej nadal ubijamy, aż do całkowitego schłodzenia, dodając napęczniałą żelatynę i resztę soku z cytryny.

Zimne białka ubijamy na sztywną pianę. Łączymy z jogurtem, dodajemy do masy z żółtek i wszystko dokładnie mieszamy. Masę wykładamy do schłodzonych pucharków, dekorujemy kawałkami cytrusów liśćmi mięty. 

Ucierane ciasto cytrynowe

Składniki: 4 jajka, 3 żółtka, 2-3 cytryny, skórka z cytryny, 10 ml mleka, 6 dag mąka ziemniaczanej, 30 dag mąki pszennej, 40 dag cukru, sól, proszek do pieczenia ·20 dag  masła,  bułka tarta i tłuszcz do formy, cukier pude.

Przygotowanie: Utrzeć 20 dag masła z 15 dag cukru oraz szczyptą soli na puszystą masę. Kolejno wbijać jajka. Dolać mleko. Mąkę pszenną przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i porcjami wsypywać do masy maślanej. Całość dobrze wymieszać mikserem.

Formę do pieczenia posmarować tłuszczem, oprószyć tartą bułką. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec 25 minut. Upieczone ciasto wystudzić.

Z cytryn wycisnąć sok. Odmierzyć ok. 200 ml soku, wlać do garnuszka. Dodać 300 ml wody, resztę cukru i masła oraz skórkę otartą z cytryny. Zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z niewielką ilością zimnej wody, wlać do gotującego się płynu. Mieszając, gotować około 5 minut. Zdjąć masę z ognia, wymieszać z żółtkami, rozsmarować na wierzchu placka. Odstawić do wystudzenia. Posypać cukrem pudrem.

Niskokaloryczne lody: Cytrynowy sorbet

Składnik: 10 cytryn, 40 dag cukru, 40 ml wody.

Przygotowanie: Cytryny umyć, sparzyć i osuszyć. Z ośmiu cytryn odkroić czapeczki, wydrążyć łyżeczką miąższ i przetrzeć go przez sitko. Zimna wodę z cukrem doprowadzić do wrzenia i gotować ok. minuty. Odstawić do ostudzenia. Z pozostałych cytryn otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Sok i otartą skórkę połączyć z syropem i włożyć do zamrażarki na ok. 4 h. W tym czasie należy często mieszać sorbet. Wydrążone cytryny także zamrozić. Sorbetem napełnić cytryny i podawać.


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: cytryna | lekkie desery | ciasto cytrynowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy