Reklama

Cytrynowe udka kurczaka pieczone w musztardzie

Udka z kurczaka w musztardzie zasmakują każdemu. To dobra propozycja na przyjęcie.

Czas przyrządzenia: 95 minut
Składniki dla: 4

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 2 łyżki ostrej musztardy, np. sarepskiej lub rosyjskiej
  • 3 łyżki musztardy francuskiej (z całą gorczycą)
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 płaska łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 1 cytryna
  • 1/3-1 szklanka bulionu

Sposób przygotowania:

1. Udka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przekrój na pół. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Majonez wymieszaj z obiema musztardami, czosnkiem, chili, słodką papryką i przyprawą do kurczaka. Dopraw solą i pieprzem. Posmaruj tym udka ze wszystkich stron. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. 

2. Cytrynę sparz wrzątkiem i pokrój na ósemki. Mięso wyjmij z marynaty i skrop sokiem z jednej cząstki cytryny. Do żaroodpornego naczynia wlej 1/3 szklanki ciepłego bulionu. Ułóż udka. Pomiędzy nie powtykaj ósemki cytryny. 

3. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po ok. 40 minutach naczynie odkryj. Piecz jeszcze przez 30 minut, od czasu do czasu smarując mięso marynatą. Ewentualnie podlewaj je bulionem. Danie podawaj np. z ziemniakami z wody oraz z surówką z czarnej rzepy.  

Zobacz także:

Reklama


Życie na gorąco
Dowiedz się więcej na temat: udka z kurczaka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy