Cytrynowe udka kurczaka pieczone w musztardzie
Udka z kurczaka w musztardzie zasmakują każdemu. To dobra propozycja na przyjęcie.
Sposób przygotowania:
1. Udka umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Przekrój na pół. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Majonez wymieszaj z obiema musztardami, czosnkiem, chili, słodką papryką i przyprawą do kurczaka. Dopraw solą i pieprzem. Posmaruj tym udka ze wszystkich stron. Odstaw w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
2. Cytrynę sparz wrzątkiem i pokrój na ósemki. Mięso wyjmij z marynaty i skrop sokiem z jednej cząstki cytryny. Do żaroodpornego naczynia wlej 1/3 szklanki ciepłego bulionu. Ułóż udka. Pomiędzy nie powtykaj ósemki cytryny.
3. Przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C. Po ok. 40 minutach naczynie odkryj. Piecz jeszcze przez 30 minut, od czasu do czasu smarując mięso marynatą. Ewentualnie podlewaj je bulionem. Danie podawaj np. z ziemniakami z wody oraz z surówką z czarnej rzepy.
Zobacz także: