Reklama

Reklama

Czarniak norweski. Czy warto po niego sięgać?

Czarniak norweski to ryba o wyjątkowym perłowo-szarym kolorze, osiąga do 1,3 metra długości i waży nawet 20 kg. Charakteryzuje się bogactwem wartości odżywczych, m.in. witaminy D, która wzmocni organizm w okresie jesienno-zimowym.

Czarniak dojrzewa u wybrzeży Norwegii, co przekłada się na jego walory smakowe, dzięki czemu można go przyrządzać na wiele sposobów.

Smaczna i niskokaloryczna ryba

Czarniak jest soczysty i chudy - porcja 100g to jedynie 69 kcal i tylko 0,3g tłuszczu. Pochodzi z rodziny dorszowatych, ale jego mięso jest twardsze niż u dorsza i świetnie komponuje się z mocniejszymi ziołami i przyprawami. Dzięki temu można sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa w kuchni przy przyprawianiu tej ryby.

Dzięki zwartej konsystencji czarniak norweski jest odporny na wysokie temperatury, co czyni go wszechstronną rybą w kuchni - i świetnym wyborem na obiad. Jak w prosty sposób przygotować czarniaka? Usmaż rybę na maśle i dopraw ją ziołami o silnym smaku, jak kolendra, tymianek, imbir czy estragon, z dodatkiem kopru, soli i pieprzu. Ryba ta idealnie będzie smakować zarówno przygotowana na patelni, w piekarniku, gotowana, a nawet grillowana, czy jako dodatek do gulaszu, zapiekanej oraz zup.

Reklama

Samo zdrowie!

Okres zimowo-jesienny zbliża się wielkimi krokami. Dlatego w tym czasie szczególnie ważne jest spożywanie zdrowych i bogatych w wartości odżywcze produktów, takich jak np. czarniak norweski.  Ryba ta zawiera małe ilości tłuszczu oraz jest świetnym źródłem białka, jodu i witaminy D.

Czarniak jest szczególnie bogaty w:

- białko, które buduje każdą komórkę ciała i zapewnia prawidłowe funkcjonowanie organizmu;

- witaminę D, która jest niezbędna do utrzymania prawidłowych ilości wapnia w organizmie odpowiedzialnych za zdrowe i mocne kości;

- witaminę B12, która jest ważna dla organizmu przy wytwarzaniu nowych komórek, w tym krwinek czerwonych, jest skuteczna w zapobieganiu anemii;

- selen, ważny składnik enzymu, który zwalcza szkodliwe procesy chemiczne w organizmie.

Sezon na czarniaka

Połowy czarniaka przypadają na okres jesieni. W tym czasie ryba powraca z zimnych wód Morza Północnego, aby wygrzewać się u wybrzeży Norwegii. Najczęściej można je spotkać w silnych prądach morskich, gdzie zdobywają pożywienie. Ich ulubionym miejscem jest najsilniejszy prąd pływowy na świecie, Saltstraumen, niedaleko Bodø w Norwegii.

Połowy czarniaka to wyzwanie, ale norwescy rybacy doskonale wiedzą w jaki sposób obchodzić się z tą rybą, aby zachować jego wspaniały smak i konsystencję. Wykorzystują do tego specjalne metody, które umożliwiają łowienie wyłącznie kilku ryb na raz. Dzięki temu struktura ryby pozostaje nienaruszona, co pozwala zapewnić najlepszą jakość mięsa.

Ze zrównoważonych połowów

Czarniak norweski to doskonały wybór dla osób, które mają na względzie troskę o środowisko naturalne i zmiany klimatyczne, oraz chcą mieć pewność, że żywność na ich talerzach pochodzi z dobrze zarządzanych i zrównoważonych zasobów. Według Międzynarodowej Rady Badań Morza (ICES) czarniak łowiony w północno-wschodnim Atlantyku i Morzu Północnym pochodzi ze zrównoważonych stad. Ponadto norweskie łowiska czarniaka są również pierwszymi w Norwegii, które otrzymały w 2008 r. Certyfikat Zrównoważonego Rybołówstwa MSC.

Sprawdź przepisy:

Norweski czarniak z kremowym sosem dyniowym

Pieczony czarniak norweski


Styl.pl/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje