Czarny makaron z owocami morza
Masz ochotę na wyjątkowy smak? To połączenie zachwyca nie tylko Włochów. Jak przygotować czarny makaron i z czym najlepiej smakuje?

Składniki
- 10 szt. obranych, blanszowanych krewetek
- 2 łyżki skórki otartej z cytryny
- świeże zioła, np. bazylia
- 2 ząbki czosnku olej
- 5–8 pomidorów pokrojonych w ćwiartki
- 100 g liści szpinaku
- 2–3 łyżki soku z cytryny
- 250 g czarnego makaronu o kształcie, jaki lubisz
- sól, pieprz
- tarty parmezan
Makaron ugotuj al dente. Odcedź, zachowując 1/2 szklanki wody z gotowania. Krewetki dopraw solą i pieprzem, posyp łyżką skórki z cytryny oraz posiekanymi ziołami. Wymieszaj i odstaw. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż posiekany czosnek. Po chwili dodaj pokrojone pomidory i pozostałą skórkę z cytryny.
Dopraw do smaku i smaż jeszcze ok. 2 min. Wrzuć krewetki i smaż kolejne kilka minut. Makaron przełóż z powrotem do garnka, wlej zachowaną wodę z gotowania i dodaj liście szpinaku. Wymieszaj, przykryj, odczekaj chwilę aż liście szpinaku się zblanszują. Dodaj krewetki z pomidorami, wymieszaj, skrop sokiem z cytryny.
Przed podaniem posyp danie parmezanem.
Zobacz także: