Reklama

Czarny makaron z owocami morza

Masz ochotę na wyjątkowy smak? To połączenie zachwyca nie tylko Włochów. Jak przygotować czarny makaron i z czym najlepiej smakuje?

Składniki

  • 10 szt. obranych, blanszowanych krewetek
  • 2 łyżki skórki otartej z cytryny
  • świeże zioła, np. bazylia
  • 2 ząbki czosnku olej
  • 5–8 pomidorów pokrojonych w ćwiartki
  • 100 g liści szpinaku
  • 2–3 łyżki soku z cytryny
  • 250 g czarnego makaronu o kształcie, jaki lubisz
  • sól, pieprz
  • tarty parmezan

Makaron ugotuj al dente. Odcedź, zachowując 1/2 szklanki wody z gotowania. Krewetki dopraw solą i pieprzem, posyp łyżką skórki z cytryny oraz posiekanymi ziołami. Wymieszaj i odstaw. Na patelni rozgrzej olej i przesmaż posiekany czosnek. Po chwili dodaj pokrojone pomidory i pozostałą skórkę z cytryny. 

Dopraw do smaku i smaż jeszcze ok. 2 min. Wrzuć krewetki i smaż kolejne kilka minut. Makaron przełóż z powrotem do garnka, wlej zachowaną wodę z gotowania i dodaj liście szpinaku. Wymieszaj, przykryj, odczekaj chwilę aż liście szpinaku się zblanszują. Dodaj krewetki z pomidorami, wymieszaj, skrop sokiem z cytryny. 

Reklama

Przed podaniem posyp danie parmezanem. 

Zobacz także:

Show
Dowiedz się więcej na temat: gotowanie | Sg
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy