Reklama

Czas na młode ziemniaki

Delikatne z cienką skórką... Najlepsze posypane koperkiem!



Sałatka ziemniaczana

Składniki na 4 porcje: 60 dag ziemniaków, 1 cebula sałatkowa (biała lub czerwona), 10 dag wędzonego boczku w plastrach (najlepiej niezbyt tłustego), 1 pęczek rzodkiewek, 1 pęczek koperku, 2-3 ząbki czosnku, 3 łyżki majonezu, 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz.

Ziemniaki dokładnie oczyścić i ugotować w lekko osolonej wodzie. Po ostudzeniu pokroić. Cebulę pokroić w kosteczkę, boczek przesmażyć, rzodkiewki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić.

Koperek posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę i rozetrzeć z solą. Połączyć z majonezem i jogurtem, doprawić pieprzem i sokiem z cytryny.

Reklama

Wszystkie składniki sałatki połączyć, polać sosem, wymieszać. Podawać z plastrami usmażonego boczku, udekorowane gałązkami koperku.

Lekka zupa jarzynowa

Składniki na 4-6 porcji: 60 dag młodych ziemniaków, 4 młode marchewki, 1 młody seler, 4 dojrzałe pomidory, 1/2 pęczka bazylii, 1 cebula , 1-2 ząbki czosnku, 1 cukinia, 1,5 litra delikatnego mięsnego (lub warzywnego) wywaru, 4 łyżki masła, sól , pieprz, listek laurowy.

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Pomidory sparzyć, następnie obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Cukinię umyć (nie obierać!) i pokroić w kostkę. Zeszklić cebulę i czosnek na rozgrzanych 2 łyżkach masła, przesmażyć warzywa, następnie zalać wrzącym wywarem, dodać listek laurowy i doprawić pieprzem, gotować 15 minut.

Na reszcie masła przesmażyć pomidory, dodać do zupy, następnie dodać pokrojoną w kostkę cukinię i gotować ok. 10 minut. Pod koniec gotowania dodać do zupy siekaną bazylię i podawać na gorąco z razowym pieczywem lub tostami.

Ziemniaki z pesto

Składniki na 4 porcje: 80 dag ziemniaków, 4 pomidory, 2-4 łyżki orzeszków piniowych, ziaren słonecznika lub orzeszków ziemnych, 2 pęczki bazylii, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, 1-2 ząbki czosnku, 4-5 łyżek tartego parmezanu, kilka gałązek sałaty, np. rukoli, sól, pieprz.

Ziemniaki oczyścić, umyć i ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić, pokroić w sporą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Sałatę umyć, starannie osuszyć.

Przygotować pesto. Zmiksować listki bazylii z oliwą z oliwek, czosnkiem i orzechami, doprawić solą i pieprzem.

Świeże pesto wymieszać z kawałkami ziemniaków. Dodać pomidory, całość pokrojoną zieleniną.


Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: Sałatka ziemniaczana | zupa ziemniaczana | młode ziemniaki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy