Reklama

Czas na piknik!

Letnie miesiące sprzyjają posiłkom na świeżym powietrzu.

Kiedy pogoda jest piękna, a wokół śpiewają ptaki, wszystko smakuje lepiej. Przygotowanie smakołyków na piknik nie musi być skomplikowane: wystarczy sałatka owocowa i pyszne maślane ciasto!

Sałatka owocowa

Składniki:

1,5 kg owoców (np. pomarańcze kiwi, truskawki, maliny, ananasy, morele)

5 gałązek mięty

3 łyżki cukru

5 łyżek soku pomarańczowego

3 łyżki likieru pomarańczowego

Owoce umyć, obrać, pokroić. Zmieszać sok i likier, dodać cukier i listki mięty. Owoce zalać przygotowaną marynatą.

 

Ciasto maślane

Składniki:

Reklama

250 g śmietany kremówki

250 g +3 łyżki cukru

375 g mąki

Opakowanie proszku do pieczenia

4 jajka

100 g masła

Szczypta cynamonu

100 g płatków migdałowych

150 g cukru pudru

2 łyżki soku z cytryny

Tłuszcz do formy

 Śmietanę umieścić w misce i ubić na pół sztywno, wsypując 250 g cukru.

Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Kolejno dodawać jajka. Masę nałożyć na posmarowana tłuszczem blachę i piec w 200 st. C przez 20 minut. Masło roztopić. Zmieszać 3 łyżki cukru i cynamon. Po 10 minutach pieczenia polać ciasto masłem, posypać cukrem i płatkami migdałowymi. Przygotować polewą z soku cytrynowego i cukru pudru. Dekorować ciasto.

Piotr Kędzierski: "Robię cuda w seksie"


Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy