Czas na piknik!
Letnie miesiące sprzyjają posiłkom na świeżym powietrzu.
Kiedy pogoda jest piękna, a wokół śpiewają ptaki, wszystko smakuje lepiej. Przygotowanie smakołyków na piknik nie musi być skomplikowane: wystarczy sałatka owocowa i pyszne maślane ciasto!
Składniki:
1,5 kg owoców (np. pomarańcze kiwi, truskawki, maliny, ananasy, morele)
5 gałązek mięty
3 łyżki cukru
5 łyżek soku pomarańczowego
3 łyżki likieru pomarańczowego
Owoce umyć, obrać, pokroić. Zmieszać sok i likier, dodać cukier i listki mięty. Owoce zalać przygotowaną marynatą.
Składniki:
250 g śmietany kremówki
250 g +3 łyżki cukru
375 g mąki
Opakowanie proszku do pieczenia
4 jajka
100 g masła
Szczypta cynamonu
100 g płatków migdałowych
150 g cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Tłuszcz do formy
Śmietanę umieścić w misce i ubić na pół sztywno, wsypując 250 g cukru.
Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Kolejno dodawać jajka. Masę nałożyć na posmarowana tłuszczem blachę i piec w 200 st. C przez 20 minut. Masło roztopić. Zmieszać 3 łyżki cukru i cynamon. Po 10 minutach pieczenia polać ciasto masłem, posypać cukrem i płatkami migdałowymi. Przygotować polewą z soku cytrynowego i cukru pudru. Dekorować ciasto.
Piotr Kędzierski: "Robię cuda w seksie"