Czas zakasać rękawy. Przepis na domowy makaron

article cover
123RF/PICSEL

Czas zakasać rękawy. Przepis na domowy makaron

Z mąki na stolnicy należy uformować stożek. Następnie robimy w nim dziurę. Ten kształt przypomina wulkan. Czas na jajka, które wlewany do krateru. Dodajemy wodę, a następnie nożem lub drewnianą łyżką burzymy stworzoną konstrukcję, drobiąc całość.
Z mąki na stolnicy należy uformować stożek. Następnie robimy w nim dziurę. Ten kształt przypomina wulkan. Czas na jajka, które wlewany do krateru. Dodajemy wodę, a następnie nożem lub drewnianą łyżką burzymy stworzoną konstrukcję, drobiąc całość. 123RF/PICSEL
Stolnica (lub kuchenny blat wysypany mąką), duży garnek, wałek, drewniana łyżka. Tak wyposażeni możemy skupić się na składnikach. Do wykonania domowego makaronu będziemy potrzebowali następujących składników: 2 szklanki mąki (40 dag) 2-4 jajka 1/4 szklanki wody Sól Łyżka oliwy
Stolnica (lub kuchenny blat wysypany mąką), duży garnek, wałek, drewniana łyżka. Tak wyposażeni możemy skupić się na składnikach. Do wykonania domowego makaronu będziemy potrzebowali następujących składników: 2 szklanki mąki (40 dag) 2-4 jajka 1/4 szklanki wody Sól Łyżka oliwy123RF/PICSEL
Do garnka z wrzącą i osoloną wodą wrzucamy kolejne partie przygotowanego makaronu. Ważne, aby całość mieszać drewnianą łyżką. Jeżeli nie chcemy, aby woda wykipiała, łyżkę kładziemy na garnku zamiast przykrywki (drewno znakomicie pochłania parę). Do wody można dodać kilka kropli oliwy, wówczas makaron nie będzie się sklejał po odcedzeniu.
Do garnka z wrzącą i osoloną wodą wrzucamy kolejne partie przygotowanego makaronu. Ważne, aby całość mieszać drewnianą łyżką. Jeżeli nie chcemy, aby woda wykipiała, łyżkę kładziemy na garnku zamiast przykrywki (drewno znakomicie pochłania parę). Do wody można dodać kilka kropli oliwy, wówczas makaron nie będzie się sklejał po odcedzeniu.123RF/PICSEL
Sposób przygotowania makaronu nie jest skomplikowany. Osoby bez kulinarnego doświadczenia poradzą sobie bez problemu. Krok pierwszy? Jajka należy starannie umyć. Mąkę przesiać, aby usunąć zanieczyszczenia i napowietrzyć ją. Garść mąki odstawić do podsypywania ciasta.
Sposób przygotowania makaronu nie jest skomplikowany. Osoby bez kulinarnego doświadczenia poradzą sobie bez problemu. Krok pierwszy? Jajka należy starannie umyć. Mąkę przesiać, aby usunąć zanieczyszczenia i napowietrzyć ją. Garść mąki odstawić do podsypywania ciasta.123RF/PICSEL
Stworzony w ten sposób rulon kroimy w poprzek w nitki o szerokości około jednego milimetra. Otrzymane w ten sposób pasma makaronu rozrzucamy na stolnicy, aby się ze sobą nie posklejały. Ciasto w tej formie pozostawiamy do przeschnięcia.
Stworzony w ten sposób rulon kroimy w poprzek w nitki o szerokości około jednego milimetra. Otrzymane w ten sposób pasma makaronu rozrzucamy na stolnicy, aby się ze sobą nie posklejały. Ciasto w tej formie pozostawiamy do przeschnięcia.123RF/PICSEL
Czas na pracę rąk. Ciasto wyrabiamy dłońmi, aż stanie się elastyczne i jednolite w przekroju. Czynność ta jest bardzo ważna. W ten sposób napowietrzamy ciasto, a to ma wpływ na walory smakowe. Jest jeszcze coś. Dobrze zarobione ciasto ma wpływ na jelita, brzuch nie będzie wydęty po zjedzeniu mącznego posiłku.
Czas na pracę rąk. Ciasto wyrabiamy dłońmi, aż stanie się elastyczne i jednolite w przekroju. Czynność ta jest bardzo ważna. W ten sposób napowietrzamy ciasto, a to ma wpływ na walory smakowe. Jest jeszcze coś. Dobrze zarobione ciasto ma wpływ na jelita, brzuch nie będzie wydęty po zjedzeniu mącznego posiłku. 123RF/PICSEL
Tak uformowane ciasto dzielimy na części i przykrywamy bawełnianą ściereczką. W ciągu 20 minut ciasto ma szansę wyrosnąć.
Tak uformowane ciasto dzielimy na części i przykrywamy bawełnianą ściereczką. W ciągu 20 minut ciasto ma szansę wyrosnąć.123RF/PICSEL
Każdy kawałek rozwałkowujemy na placki o grubości jednego milimetra. Cienkie warstwy pozostawiamy na 10 minut, aby ciasto miało szansę przeschnąć. Następnie placki kroimy na cztery paski. Układamy jeden na drugim i zwijamy.
Każdy kawałek rozwałkowujemy na placki o grubości jednego milimetra. Cienkie warstwy pozostawiamy na 10 minut, aby ciasto miało szansę przeschnąć. Następnie placki kroimy na cztery paski. Układamy jeden na drugim i zwijamy.123RF/PICSEL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?