Czas zakasać rękawy. Przepis na domowy makaron

Ciasto na makaron w żargonie kucharskim to nic innego jak ciasto kluskowe. Według tego przepisu przygotowuje się zarówno domowy makaron, jak i kluski krajane, łazanki, a także pierogi. Jeżeli opanujemy tę recepturę do perfekcji, możemy na jej bazie stworzyć niejedną wkładkę do zupy.

123RF/PICSEL

Czas zakasać rękawy. Przepis na domowy makaron

Z mąki na stolnicy należy uformować stożek. Następnie robimy w nim dziurę. 
Ten kształt przypomina wulkan. 

Czas na jajka, które wlewany do krateru. Dodajemy wodę, a następnie nożem lub drewnianą łyżką burzymy stworzoną konstrukcję, drobiąc całość.
Stolnica (lub kuchenny blat  wysypany mąką), duży garnek, wałek, drewniana łyżka. Tak wyposażeni możemy skupić się na składnikach. 

Do wykonania domowego makaronu będziemy potrzebowali następujących składników:

2 szklanki mąki (40 dag)
2-4 jajka
1/4 szklanki wody
Sól
Łyżka oliwy
Do garnka z wrzącą i osoloną wodą wrzucamy kolejne partie przygotowanego makaronu. Ważne, aby całość mieszać drewnianą łyżką. 

Jeżeli nie chcemy, aby woda wykipiała, łyżkę kładziemy na garnku zamiast przykrywki (drewno znakomicie pochłania parę).

Do wody można dodać kilka kropli oliwy, wówczas makaron nie będzie się sklejał po odcedzeniu.
Sposób przygotowania makaronu nie jest skomplikowany. 
Osoby bez kulinarnego doświadczenia poradzą sobie bez problemu. Krok pierwszy?

Jajka należy starannie umyć. Mąkę przesiać, aby usunąć zanieczyszczenia i napowietrzyć ją. Garść mąki odstawić do podsypywania ciasta.
+4
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?