Składniki:
400 g mąki
80 ml wody
60 g cukru
10 g soli
2 jajka
20 g drożdży
100 g gorzkiej czekolady
100 ml śmietany
80 g masła
W dużej misce zmieszaj mąkę i sól, dodaj cukier. Wlej drożdże rozmieszane z wodą. Ubij jajka.
Do mąki wlej wodę, jajka oraz dodaj masło. Ugniataj starannie ciasto na jednolitą masę. Przykryj folią i pozwól ciastu wyrosnąć przez ok. 1 godz. w temperaturze pokojowej. Rozwałkuj ciasto na duży prostokąt.
Aby przygotować nadzienie, podgrzej śmietankę na średnim ogniu, a następnie dodaj czekoladę i dokładnie wymieszaj. Równomiernie rozprowadź nadzienie czekoladowe. Zawiń ciasto, a następnie pokrój nożem na równe kawałki. Ułóż w foremce i posmaruj roztopionym masłem. Piecz 15 - 20 minut w temp. 190 st. C